Marlenes søn døde for tre år siden: Nu får politiet skarp kritik

Marlene Nielsen har siden juni 2020 kæmpet for at Midt- og Vestjyllands Politi prioriterede at efterforske Malik Mads Rohdemejers død.

Marlene Nielsen mistede i juni 2020 sin 25-årige søn.
Marlene Nielsen mistede i juni 2020 sin 25-årige søn.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Der er gået knap tre og et halvt år, siden 25-årige Malik Mads Rohdemejer døde på behandlingscentret Tjele, der ligger øst for Viborg.

Og i tre og et halvt år har hans mor, Malene Nielsen, kæmpet for at få politi og anklagemyndighed til at efterforske hans død.

Nu har hun og familien fået statsadvokatens ord for, at politiets behandling af sagen har været alt for langsom.

- Jeg finder efter omstændighederne, at sagsbehandlingstiden hos Midt- og Vestjyllands Politi har været urimelig lang. Dette beklages, skriver Dorthe Møller Andersen, specialanklager hos Statsadvokaten i Viborg, i en mail sendt onsdag til Marlene Nielsen.

Hun havde i juli i år klaget over den lange sagsbehandlingstid.

I mailen oplyser Statsadvokaten i Viborg desuden, at der november skal tages stilling til, om der skal rejses tiltale for uagtsomt manddrab i sagen.

Marlene Nielsen er både glad for og ked af mailen fra statsadvokaten.

- Vi føler, at det er første gang, at vi er blevet taget alvorligt i sagen om vores søn, bror og ven, siden han gik bort fra os for over tre år siden, siger Marlene Nielsen til TV 2.

Fik en anden patients medicin

Hendes og familiens mareridt startede i juni 2020.

Malik Mads Rohdemejer var på Behandlingscentret Tjele, fordi han kæmpede med et stofmisbrug. Men ved en fejl fik han en anden patients medicin.

Han blev kørt til Skejby Sygehus i Aarhus, hvor lægerne måtte opgive at redde hans liv efter fejlbehandlingen på Tjele.

malik-mads-rohdemejer
Foto: Privatfoto

Lige siden har Marlene Nielsen og resten af familien kæmpet for at få politi og anklagemyndighed til at efterforske sagen og placere et ansvar for Maliks død.

Og selvom mailen fra statsadvokaten giver håb om, at der nu rejses tiltale i sagen, ved Marlene Nielsen ikke, om hun tør tro på det.

- Der dukker en nagende følelse op, for det er vi blevet stillet i udsigt en hel del gange. Desuden gjorde mailen os yderligere kede af det, for skrivelsen understreger vores mistanke om, at sagen simpelthen er blevet nedprioriteret i en hel uacceptabel grad, siger Marlene Nielsen.

Patienterstatningen har slået fast, at personalet ved en fejl gav Malik Mads Rohdemejer en anden beboers medicin – 60 milligram gram metadon og 60 milligram klopoxid.

Og det er også slået fast, at der blev begået endnu en fejl, da personalet efterfølgende undlod at give ham den modgift, der kunne have reddet hans liv.

Du kan se en gennemgang af hele sagens forløb nederst i artiklen.

Ville stoppe efterforskning

Alligevel indstillede Midt- og Vestjyllands Politi i juli sidste år til Statsadvokaten i Viborg, at efterforskningen i sagen blev stoppet.

Det afviste statsadvokaten og bad i stedet om ny efterforskning i sagen – med henblik på, om der nu kan rejses en tiltale for uagtsomt manddrab for de hændelser, der førte til Malik Mads Rohdemejers død.

- Vi vælger at tro på, at retfærdigheden vil ske fyldest, og at der inden for rimelig fremtid vil blive sat et punktum, så vi endelig kan begynde at fokusere på et nyt liv, hvor vi ikke hver eneste dag skal forholde os til Behandlingscenter Tjele samt øvrige instanser, der ikke lytter til os, siger Marlene Nielsen.

Marlene Nielsens bistandsadvokat, Helle Hald, føler også, at der er grund til at kritisere Midt- og Vestjylland Politis håndtering af sagen.

- I min tid som bistandsadvokat har jeg sjældent oplevet, at politiet var så langsomme til at svare. Så jeg synes, at Statsadvokatens kritik er helt på sin plads, siger Helle Hald.

Behandlingscenter ked af sag

Det er uklart, hvem der i givet fald bliver rejst tiltale mod.

Ulrik Panduro, specialanklager hos Midt- og Vestjyllands Politi, oplyser til TV 2, at ingen personer er eller har været sigtet i sagen under forløbet. Han henviser til Statsadvokaten i Viborg for yderligere kommentarer i sagen.

Hos Statsadvokaten i Viborg oplyser en pressetalsperson, at specialanklager Dorthe Møller Andersen ikke kommenterer konkrete sager.

TV 2 har været i kontakt med den læge, der var virksomhedsansvarlig overlæge på Behandlingscenter Tjele, da Malik Mads Rohdemejer døde.

Han ønsker ikke at udtale sig, men henviser til Jan Meincke, der er centerleder på Behandlingscenter Tjele.

- Det er en sag, vi er meget kede af. Og det er da ikke rart, hvis der bliver rejst tiltale. Men vi må se, hvad der sker – vi vil også meget gerne have afsluttet den her sag, siger Jan Meincke.