Forurenet jord ender hos Per i Silkeborg
En del af den forurenet jord fra Nordic Waste ender i en jordvold ved et nybygget område i Silkeborg. Nabo Per Thorendahl er bekymret, men kommunen siger, det er ubegrundet.
Lastbil efter lastbil kører væk med forurenet jord fra virksomheden Nordic Waste i Randers, og noget af det ender i Silkeborg.
- Det er helt uhyggeligt. De flytter problemet fra et sted til et andet, siger nabo Per Thorendahl, da han hører, at den forurenede jord ender tæt ved ham.
- Jeg forstår ikke, hvordan det kan ske, men jeg håber, de har styr på det, fortsætter han.
Per Thorendahl bor tæt ved det nybyggede boligområde i Balle. Her er Silkeborg Kommune i gang med at bygge en støjvold kaldet ”Støjdragen”, som skal dæmpe lyden fra Silkeborgmotorvejen.
Siden uge to har Silkeborg Kommune takket ja til at aftage en del jorden, som Randers Kommune fjerner fra virksomheden Nordic Waste. Der er foreløbigt planlagt at køre ca. 10.000 tons med ca. 100 transporter om dagen. En mængde, der kan øges over tid.
Forvaltningens beslutning
Det er forvaltningen i Silkeborg Kommune, som har taget beslutningen på baggrund af en risikovurdering fra det rådgivende ingeniørfirma DMR. De kom frem til, at der ikke er ”en væsentlig påvirkning af det omkringliggende miljø.”
- Der er ikke noget nyt i, at vi håndterer lettere forurenet jord. Her skal det ligge inde i kernen af støjvolden og bliver dækket af anden jord, fortæller formand for Klima- og Miljøudvalget Rune Kristensen (S) og tilføjer.
- Vi hjælper samtidig en nabokommune i en kritisk situation. Det er store mængder af forurenet jord, vi i det østjyske skal håndtere, siger han.
Det skaber dog bekymring hos Per Thorendahl og hans naboer.
- Min bekymring er, at der ligger vandårer i området, som forsyner drikkevandet. Det vil være ganske forfærdeligt, hvis det siver ned og rammer vores grundvand eller ud i Lemming Å, siger han.
Kommune: Ingen grund til bekymring
Silkeborg Kommune fortæller til TV2 Østjylland, at jorden fra Nordic Waste har højere grænseværdi, altså er mere forurenet, end den jord, der normalt bliver brugt til jordvolde.
Alligevel er der ingen grund til at være bekymret, forsikrer Rune Kristensen.
- Jeg er med på, at man godt kan være bekymret. Det er fagfolk, der har vurderet, derfor kan jeg ikke forestille mig, at der er nogen problemer, siger han.
Han fortæller videre, at der bliver taget stikprøver af hvert læs jord, så de hele tiden kender mængden af forurening, og samtidig bliver jorden løbende ”kalkstabiliseret”, så der ikke sker udskridning af støjvolden.
Men det giver Per Thorendahl ikke meget for.
- Jeg tænker, det er typisk akademikere. Det vil synke ned, uanset hvad de siger, så længe der ikke er en membran eller andet, som stopper det, fastholder han.
På mandag den 15. januar bliver Klima- og Miljøudvalget orienteret yderligere om arbejdet.
- Vi kommer til at følge op og spørge ind til grundvand og andre ting på mødet, men umiddelbart har jeg ikke nogen bekymring ved de informationer, jeg har fået, afslutter udvalgsformand Rune Kristensen.