25-årig mand døde på behandlingshjem: Afdødes mor mener, personalet burde have handlet anderledes

Marlene Nielsen synes ikke, personalet handlede korrekt, da hendes søn ved en fejl fik metadon på Tjele Søgården. Personalet fulgte lægens anbefalinger, siger centerlederen.

Marlene Nielsen mistede i juni sin 25-årige søn.
Marlene Nielsen mistede i juni sin 25-årige søn.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

I juni døde 25-årige Malik Mads Rohdemejer på behandlingscenteret Tjele Søgården ved Hobro. Obduktionsrapporten viste, at dødsårsagen var en overdosis metadon, som en medarbejder ved en fejl havde givet ham. Maliks mor Marlene Nielsen mener ikke, at behandlingscenteret gjorde nok for at redde Malik.

- De burde have underrettet os og ringet efter en ambulance for at få ham i behandling for den metadon, han fik, siger Marlene Nielsen.

Det var først dagen efter fejlmedicineringen, at Marlene Nielsen fik at vide, hvad der var sket. Hun forstår ikke, hvorfor Tjele Søgården ikke kontaktede hende med det samme.

- Jeg står som Maliks nærmeste pårørende, og jeg var kørt derop lige på stedet. Så havde jeg jo kunnet passe på ham. Jeg har det jo forfærdeligt med, at han har ligget og er død helt alene, og der ikke har været nogen hos ham, siger hun.

Ingen normal procedure

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST skriver leder af Behandlingscenter Tjele, Jan W. Meincke, at de handlede efter lægens anbefaling, men at de ville ønske, de havde handlet anderledes.

”Vi er selvsagt ulykkelige over det skete. Vi reagerede umiddelbart efter, den forkerte medicin blev givet til patienten. Lægens vurdering var efterfølgende, at vi så tiden an. I løbet af dagen blev Malik observeret af tilknyttet læge og sundhedspersonale, hvilket ikke gav anledning til yderligere tiltag. Efterfølgende ville vi selvfølgelig ønske, at vi havde sendt Malik på sygehuset”, skriver centerleder Jan W. Meincke.

Ved Socialtilsyn Midt, som har det generelle tilsyn med behandlingscenteret, kan tilsynschef Ulla Bitsch Andersen ikke sige noget om, hvorvidt personalet på Tjele Søgården handlede rigtigt eller forkert.

- Der er jo ingen normal procedure for det her, for det er simpelthen en tragisk utilsigtet hændelse. For os ser det ud som om, at man har forsøgt at holde tilstrækkeligt opsyn med borgeren, men det kan vi jo simpelthen ikke vurdere, fordi vi ikke sundhedsfagligt ved, hvad der ville være det rigtige opsyn, siger tilsynschef Ulla Bitsch Andersen.

Sagen undersøges af flere myndigheder

Tilbage står Malik Mads Rohdemejers familie, som afleverede Malik til behandling på Tjele Søgården med et håb om, at det ville blive starten på en ny tilværelse for ham.

- Hvis jeg stod og sagde, at jeg ikke var bitter og hævngerrig, og at jeg ikke hader dem en lille smule, så ville jeg jo være overnaturlig, siger Marlene Nielsen, der er mor til Malik.

Sagen ligger nu ved Styrelsen for Patientsikkerhed, og dernæst er det op til Anklagemyndigheden, om der skal rejses en sigtelse mod ledelsen eller medarbejdere på Tjele Søgården.

Styrelsen for Patientsikkerhed kan ikke sige, hvor lang tid der går, før der ligger en endelig afgørelse i sagen.

2:14
Efter ung misbrugers død på misbrugscenteret Tjele Søgården er flere undersøgelser sat i gang.