Frivillige står i kø: Sådan gør foreningen

I Mejdal-Halgård Gymnastik er der rift om at blive frivillig. Opskriften på succes er en tidlig og målrettet indsats.

Leila
Foto: Jesper Thomsen, TV MIDTVEST

Der er ikke mange ledige stole i lokalet til opstartsmøde i gymnastikforeningen i Mejdal-Halgård.

Rundt om bordene sidder både unge og ældre. Fælles for dem er, at de er frivillige instruktører i foreningen.

Mens mange foreninger kæmper en hård kamp for at finde frivillige kræfter, så er historien nemlig en anden i Mejdal-Halgård.

- Da vi havde gymnastikovernatning, tror jeg, at der var ti forældre, der overnattede, som slet ikke skulle, men bare gjorde det, fordi de gerne ville, siger Leila Poulsgaard, som er formand i gymnastikforeningen.

Mejdal-Halgård Gymnastik har lavet en målrettet indsats for at tiltrække frivillige kræfter, og det ser altså ud til at virke.

Allerede i 5. klasse kan børnene i Mejdal-Halgård Gymnastik komme med på instruktørholdet som “føl” hos de ældre trænere.
Allerede i 5. klasse kan børnene i Mejdal-Halgård Gymnastik komme med på instruktørholdet som “føl” hos de ældre trænere.
Foto: Jesper Thomsen, TV MIDTVEST

Struktur og tidlig indsats

Gymnastikforeningen har de senere år haft fokus på at lave klare opgavebeskrivelser til de frivillige og i høj grad strukturere arbejdet for at lokke ekstra hænder til.

Derudover satser klubben på at få foreningens yngste medlemmer med på instruktørholdet i en tidlig alder.

- Det gør vi for, at de får et tilhørsforhold til foreningen. Når først de kommer på efterskole og ungdomsinstitutioner, så er der mange foreninger, der hiver i dem. Hvis de får det her tilhørsforhold, så vælger de måske at blive og være en del af det, vi har herude, siger formand Leila Poulsgaard.

At engagere den yngste generation i foreningen er, ifølge forsker i frivillighed Bjarne Ibsen, ikke en helt skidt idé.

- Alt vores forskning viser, at dem, der én gang har været frivillige, bliver det meget lettere senere, siger Bjarne Ibsen, som er en af landets førende forskere i frivillighed ved Syddansk Universitet.

Ifølge ham er børn ofte meget optagede af at hjælpe til og stolte af at få de ekstra opgaver, og det kan påvirke forældrene i en positiv retning, når det kommer til at melde sig som frivillig i de lokale foreninger.

En vigtig del af Danmark

Herhjemme laver omkring en halv million danskere frivilligt arbejde, og selvom stadig flere kommer til, så kæmper mange foreninger en hård kamp for de ekstra hænder.

I Mejdal-Halgård Gymnastik er formand Leila Poulsgaard da heller ikke i tvivl om, hvor stor en rolle de frivillige kræfter spiller i foreningerne.

- De betyder jo alt. Vi kan ikke være her, hvis der ikke er nogle frivillige, der hjælper os, siger hun.

Kampen om de frivillige er vigtig at vinde. Foreninger spiller nemlig en vigtig rolle i det danske samfund.

- Foreninger er en måde at gå sammen med andre om noget, vi ikke kan klare selv. Det er en opgave, som det offentlige ikke tager sig af og som heller ikke kan varetages af private virksomheder. Foreninger udfylder en kæmpe rolle og er en nødvendighed og vigtig del af et samfund, at vi har den form for organisering, siger Bjarne Ibsen.

Indblik Søndag handler i denne uge om manglen på frivillige i de midt- og vestjyske foreninger. Du se hele programmet her: 

9:07
Indblik Søndag om manglen på frivillige