Ny forskning: Screening af ældre mænd redder liv

Et enkelt screeningsprogram for sygdomme i kredsløbet redder ét liv for hver 125 mænd, der kommer til screening. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet og Regionshospitalet i Viborg.

Kredsløb tjek hjerte-kar
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Et nyt screeningsprogram redder ét liv for hver 125 mænd, der bliver screenet for udposning på legemspulsåren, forkalkning i pulsårene i benene og forhøjet blodtryk. Det viser dugfrisk forskning, som mandag præsenteres på verdens største hjertemedicinske konference i Barcelona.

- Det er fantastisk at stå med det her resultat. Det er noget, vi startede op i 2008, og inden da var der forberedelser, så det er ikke noget, der lige er sket natten over, siger adjungeret professor Jes Lindholt fra Aarhus Universitet med virke på Regionshospitalet Viborg og professor på Odense Universitet.

Undersøgelsen omfattede 50.156 mænd i alderen 65 til 74 år. Halvdelen blev inviteret til screening og den anden halvdel til sædvanlig konsultation, hvor sygdomme typisk kun opdages, hvis borgeren reagerer på symptomer eller er i kontakt med sundhedsvæsenet af andre grunde. Mere end 20 procent af dem, der deltog i screeningen, havde positive testresultater.

- Det overraskede os, at en ud af fem mænd havde hjerte-kar-sygdomme, der ikke var diagnosticeret og det på trods af udbredt adgang til moderne teknologi i nutidens sundhedsvæsen, siger Jes Lindholt.

En af de udvalgte mænd i Region Midtjylland, som i dag blev screenet for hjerte-kar-problemer, er 67-årige Erling Schrøder fra Viborg. Også han får konstateret en lille udposning på hovedpulsåren, og kan nu se frem til en senere kontrol. 

- Jeg synes, det er fint. Så bliver der lige holdt øje med det, og nu viste det sig lige, at der var lidt på en blodåre på mig, så det er rart at vide, at der bliver holdt øje med det, siger han.

2:42
 

Enorme perspektiver for folkesundheden

Screeningen er fortsat i Viborg Kommune siden studiets begyndelse i 2008, men det er altså først nu, at de endelige resultater kan præsenteres. Folkene bag håber nu, at det bevirker, at screeningen udbredes til hele Danmark og udlandet. 

- Kan det gøres smartere, mere skånsomt, kan man få fat i langt flere, end man har gjort i andre screeningsprogrammer. Så er det jo dæleme et godt resultat, siger formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland Bente Nielsen (SF).

- Vi screener ikke systematisk for hjerte-kar-sygdomme i dag, men gjorde vi det, kunne vi redde flere liv, end vi gør med vores kræftscreening. Vi taler tit om, hvad det koster at vinde et leveår. En pris pr. leveår på lidt over 50.000 kroner er forholdsvis lav efter europæiske standarder. Screening for kredsløbssygdomme er enkel og billig, og fordelene med hensyn til sparet liv, er betydelige. Det har potentialet til at have enorme positive perspektiver for folkesundheden, siger medforfatter af studiet, Rikke Søgaard, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.