Sygeplejersker råber vagt i gevær: Nødberedskabet går ikke op
Nødberedskabsplanerne hænger ikke sammen, hvis der skulle blive strejke og lockout.
Der kommer til at mangle sygeplejersker, hvis overenskomstforhandlingerne ender i strejke og lockout. Det viser sygeplejerskernes egne beregninger.
Sygeplejerskerne havde i dag deres faglige konsulenter til at regne på, hvor meget personale der skal bruges på at bemande de afdelinger, der skal fungere som nødberedskab. Men planerne for nødberedskaberne går flere steder slet ikke op, viser beregningerne. På flere afdelinger kører bemandingen allerede med noget, der minder om et nødberedskab, og her kan man ikke køre videre med færre folk på arbejde.
- Det holder ikke med de nødberedskabsplaner. Det duer ikke, for vi er ikke folk nok til at passe alle de akutte patienter, siger Kirsten Moeslund, tillidsrepræsentant på Viborg Sygehus' medicinske afdeling.
Danske Regioners hovedforhandler, regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (Soc.dem) er godt klar over, at nødbemandingerne nogle steder volder problemer.
- Det siger noget om, at vi har et sundhedsvæsen eller især et sygehusvæsen, der er under et ekstremt stort pres, siger han.
Anders Kühnau lover dog, at der vil være et tilstrækkeligt nødberedskab alle steder, hvor patienternes liv eller førlighed er på spil.
- Det er vores ansvar, og det påtager vi os. Det skal man ikke være bekymret for, siger han.
Sygeplejerskerne tvivler dog på, at det løfte i sidste ende vil blive holdt.
- Det betyder for os, at vi ikke skal køre med nødberedskab, for så kommer det til at gå ud over patienterne. Vi har ikke plads til flere patienter, og der er ikke nogle folk til at passe dem. Så jeg synes, det er nogle store ord, der kommer fra Anders Kühnau, siger Kirsten Moeslund
Regionen og Dansk Sygeplejeråd i Kreds Midt forventer mandag at afgøre, hvilke afdelinger der kan blive undtaget fra en eventuel konflikt.