Hartmeyers Julestue

Coronaregler og forsamlingsforbud gør det svært for mange i julen. Kai Hartmeyer har samlet et hold om sig, som har et formål: Der skal jules som i de gode, gamle dage. Der er garanti for julestemning i Hartmeyers Julestue.

De skønne opskrifter

Vaniljekranse

Ca. 35 stk.

Tænd ovnen på 200 grader. Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det når at få stuetemperatur, når du skal i gang med at lave dejen.

Flæk den halve vaniljestang på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret på bordet med kniven, så kornene bliver skilt ad.

Rør det hjemmelavede vaniljesukker sammen med sukker og det bløde smør i en skål. Rør ægget i. Bland hvedemel og mandelmel godt og ælt det i dejen.

Du kan købe mandelmel færdiglavet, eller du kan blende hele mandler helt fint.

Kom dejen i en stofsprøjtepose med stjernetylle og sprøjt den ud i passende, ens kranse på en bageplade med bagepapir. Der må gerne være godt med mellemrum mellem lægerne, da de flyder ud, når de bliver bagt.

Bag vaniljekransene i ovnen i ca. 10-12 minutter, eller til de er let gyldne. Lad småkagerne køle af på en bagerist inden du kommer dem i en lukket beholder.

Dej

  • 200 g blødt smør
  • ½ vaniljestang
  • 180 g sukker
  • 1 stort æg
  • 250 g hvedemel
  • 75 g mandelmel

Kilde: Mette Blomsterberg

Malenes julebombe af en kage

(Opskriften er til 8-10 personer)

Malenes julebombe af en kage

Sådan laver du kagen:

Tænd ovnen på 175 grader. Beklæd de 2 springforme med bagepapir.

Riv marcipanen og pisk den sammen med smør og sukker. Pisk 1 æg i ad gangen. Vend fint-revet citronskal og kokosmel i dejen.

Fordel dejen i springformene og bag kagebundene i ca. 35 minutter. Køl dem helt af.

Nougatmousse:

  • Husblas udblødes i vand i minimum 20 min.
  • Varm mælken op i en gryde uden at koge. Tag gryden af varmen, vrid husblas og tilføj den i mælken.
  • Skær nougat i små stykker og smelt det i mælken.
  • Tilføj nu appelsinsaft og skal.
  • Lad det stå og køle lidt af, mens du pisker fløden til en let skum.
  • Når mælken med nougat er kølet af, så tilføjes creme fraichen og piskes ind i, så massen er ensartet.
  • Vend det nu forsigtigt i flødeskummen til moussen er ensartet.
  • Fordel moussen ovenpå den afkølede kokosbund. Læg kagen sammen i springformen, så den holder formen, når den skal på køl. Sæt kagen på køl et par timer, til moussen har sat sig. 

Citroncreme:

  • Rør mascarpone sammen med flormelis og citronsaft til en jævn creme.
  • Smør en tredjedel af cremen ovenpå den afkølede nougatmousse, og læg den anden bund ovenpå. 
  • Smør resten af cremen på toppen og siderne af kagen. Pynt med kokosflager på top og sider, så cremen dækker helt.
  • Drys med Kokosmel og evt. også kokosflager på hele kagen - også siderne.
  • Sæt gerne kagen på køl inden servering.
  • Sæt de størknede chokoladejuletræer i kagen lige før servering. 

God fornøjelse - og glædelig jul

Marcipan/kokosbunde:

  • 200 g marcipan
  • 200 g blødt smør
  • 200 g sukker
  • 4 æg
  • Skal af 1 usprøjtet citron
  • 65 g kokosmel
  • 2 små springforme (jeg brugte diameter 21 cm.)

Nougatmousse:

  • 2 blade husblas
  • 1 dl minimælk
  • 150 g Nougat
  • 1,5 dl piskefløde
  • Skal fra 1 øko appelsin
  • 2 spsk. appelsinsaft
  • 0,5 dl creme fraiche  (9%)

Citroncreme:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g flormelis
  • Saft af ½ usprøjtet citron

Chokoladejuletræer til toppen af kagen:

200 g hvid chokolade smeltes over vandbad og farves med grøn pastafarve. Brug ikke for meget af det grønne pastafarve, for så kommer det lynhurtigt til at klumpe.

Hæld den færdige chokolade i en frysepose og klip et lille hul.

Jeg tegnede juletræer i tre forskellige størrelser på et stykke papir. Så lagde jeg det ind i en plastiklomme, hvor jeg så lavede juletræerne ovenpå med chokoladen. 

Jeg brugte en halv saltstang som “træstamme”, og det er vigtigt, at der kommer rigeligt med chokolade på det område, hvor saltstangen bliver gjort fast til træet

Drys dem med forskelligt bagedrys og evt. sølvkugler, mens chokoladen stadig er flydende.