Misbrugscenter slår alarm: Stoffer er socialt accepterede
Misbrugscenter Herning oplever en stor stigning i antallet af personer, der søger hjælp til at komme ud af et misbrug.
Der er masser af stoffer i omløb på det sorte marked.
Misbrugscenter Herning oplever lige nu et stigende antal personer, der søger behandling for et misbrug, og afdelingsleder Anne-Mette Jespersen peger på en bekymrende tendens.
Det er tilsyneladende blevet meget mere acceptabelt blandt de unge at bruge stoffer.
- Der er en tendens til, at de unge er meget mere risikovillige. De bruger stofferne mere aktivt i nattemiljøet, og det er faktisk også meget socialt accepteret. Når kammeraten tager noget, er det ikke noget, man rynker på næsen over. Man skal heller ikke nødvendigvis hen i en baggård for at købe det. Så der er mange ting, der peger mod, at det er blevet meget mere acceptabelt blandt unge at bruge rusmidler, siger hun.
Misbrugscentret i Herning har i år fået 40 nye henvendelser. På samme tid sidste år var der 20 nye henvendelser.
Toppen af isbjerget
Det er specielt stoffer som hash, MDMA (ecstasy), amfetamin og kokain, der er i omløb. Og de unge har ifølge Anne-Mette Jespersen ingen problemer med at skaffe de forbudte stoffer.
- Jeg tænker, at vi kun har set toppen af isbjerget. Det vokser. Også fordi det er så tilgængeligt i dag. De unge kan jo sidde derhjemme og sende bud efter det via de sociale medier. For bare 10-15 år siden var det ikke en mulighed, siger hun.
Lokalpolitiet i Herning kan umiddelbart ikke bekræfte, at der er kommet flere stoffer i omløb, men ordensmagten kommer jævnligt i kontakt med unge, der eksperimenterer med rusmidler.
- Vores flexgruppe har standset en del unge i nattelivet, og nogle af dem har tilkendegivet, at der er noget kokainmisbrug. Priserne skulle efter sigende være faldet, så det kan godt være, at nogen bruger kokain i stedet for alkohol. Og hashen er alle steder, forklarer politikommissær Henning Præstegaard.
Anne-Mette Jespersen peger på, at de unge i dag ofte skaffer stofferne via de sociale medier. Det kan være forklaringen på, at politiet ikke oplever en stigning.
- Der er også en tendens til, at stofferne er blevet billigere, og det betyder måske, at de unge ikke skal ud og lave kriminalitet, og det er ofte først i det øjeblik, at politiet kommer på banen, siger hun.
Tror de er udødelige
En 15-årig dreng fra Haslev på Sjælland døde for en uge siden efter at have taget en meget stærk form for MDMA. Anne-Mette Jespersen peger på, at mange unge føler sig udødelige, og derfor kan det være svært at trænge ind med budskabet om, hvor farlige stofferne er.
- Vi sanktionerer med bøder, fængselsstraffe og skærpede domme. Og det ændrer ikke noget. Det ser ikke ud til, at vi kan afskrække de unge, så vi bliver nødt til at gå nogle nye veje.
- Jeg har ikke løsningen, men den bevægelse, der kunne være interessant, var, hvis de unge ikke længere betragtede det som noget legalt, siger Anne-Mette Jespersen.