Ivan gjorde store øjne: Kæmpe overraskelse på stranden

Strandfoged Ivan Nygaard Jensen fik sig noget af en overraskelse, da han inspicerede Græm Strand forleden. På stranden lå en stor skildpadde.

0:23
Ivan Nygaard Jensen fandt skildpadden på Græm Strand ved Husby.
Foto: Laura Tang Thomsen, TV MIDTVEST

Ivan Nygaard Jensen er strandfoged på en 22 kilometer lang strækning fra Græm Strand og nordpå mod Thorsminde. Her har han de sidste ti år holdt opsyn og indberettet det, der kommer ind på stranden. 

- Når der har været et godt blæsevejr, så tager jeg en tur på stranden, siger strandfogeden.

Normalt er der ikke meget at indberette, men denne gang var det anderledes.

- Jeg kunne se en silhuet på stranden og kørte i første omgang bare videre, men så måtte jeg bakke, da jeg kunne se, det var en skildpadde, siger strandfogeden.

- Det var en aha-oplevelse ud over alle grænser. Den var helt intakt, og skindet omkring hovedet var ikke stift, så den har ikke været død længe, siger Ivan Nygaard Jensen.

Chefbiolog på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, Kristina Ydesen, har set billederne af strandfogedens fund. Hun vurderer ud fra billederne, at det er en art af havskildpadder, som hedder "uægte karette".

- De lever normalt i Stillehavet, Atlanterhavet og Det Indiske Ocean. Steder hvor vandet er over 20 grader varmt, siger hun.

Fem skildpadder er kommet ind på Vestkysten

Skildpadder er meget usædvanlige i Danmark, men på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har man inden for den seneste måned fået indleveret to skildpadder og fået billeder og beretninger om yderligere to.  Med fundet på Græm Strand er det fem skildpadder i alt, der er kommet ind på Vestkysten i den seneste tid.

- Jeg blev noget overrasket, da jeg fik den første indleveret. Det er virkelig en sjældenhed i Danmark, siger chefbiolog Kristina Ydesen.

Forklaringen skal findes på den amerikanske østkyst.  

- Det er sæson for orkaner i det caribiske hav og omkring Florida i august, september og oktober. Det passer med, at de nu lander på Vestkysten, simpelthen fordi de er kommet ud af kurs, siger Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

- Det, der sker, når de kommer i koldt vand, er, at deres stofskifte går i stå. De kan ikke dykke og svømmer dårligt. Med kulde følger sygdomme som for eksempel lungebetændelse, så det er virkelig en ond cirkel for dem, når de kommer ud af kurs, siger chefbiologen.

Alle skildpadderne er døde og skal nu videre til Naturhistorisk Museum, hvor genetikere kan undersøge dem nærmere og via DNA finde ud af præcis, hvor de kommer fra.

Det er første gang, strandfoged Ivan Nygaard Jensen har fundet en skildpadde på stranden, men nu vil han da kigge en ekstra gang, når han tager ud til Græm Strand.