Forsøg på Høfde 42: Det virker - nu mangler vi pengene
Firma kan rense sandet på giftgrunden ved Høfde 42. Nu mangler de pengene.
Testen i stor skala af det giftige sand ved Høfde 42 er nu afsluttet og konklusionen er klar. Det virker.
Firmaet Fortum Recycling & Waste, der siden 2018 har arbejdet på at finde en god metode til at oprense giftdepotet i sandet, har renset 99,5 procent af giftstofferne ud af sandet, det skriver Fortum i en pressemeddelelse.
- Op mod 80 procent af det forurenede sand kan vi få rent ved at behandle det én gang i det nye anlæg. De resterende 20 procent skal behandles to gange, hvorefter det i forhold til både kviksølv og pesticider opfylder kriterierne, så det kan nyttiggøres til konstruktionsformål. Det er overbevisende og på linje med, hvad vi havde håbet og forventet, siger Thomas von Kronhelm fra Fortum.
I en såkaldt pilottest har Fortum renset 90 tons sand for kviksølv og pesticider.
Det betyder i praksis, at hovedparten af sandet opfylder Miljøstyrelsens kriterier for rent jord, og derfor kan sandet anvendes frit, mens resten er rent nok til at kunne bruges til byggerier. For eksempel som underlag til veje.
Regionerne afleverede i marts en samlet plan for prioritering, omkostning og oprensning af de danske generationsforureninger til miljøminister Lea Wermelin.
Høfde 42 ved Harboøre Tange, der i årtier har ligget som et uløst miljøproblem, er en af de forureninger, der er undersøgt og klar til oprensning, fremgår det af planen.
Regionspolitiker: Nu mangler vi bare pengene
Formand for Udvalget for Regional Udvikling, Jørgen Nørby glæder sig over, resultatet af fuldskala forsøget.
- Det er meget positivt, at endnu en dansk løsning er i spil, når vi skal fjerne generationsforureninger, og vi glæder os til at nærstudere resultaterne. På Harboøre Tange i Vestjylland har vi tre store generationsforureninger – to af dem, kemikaliedepotet på Høfde 42 og kemivirksomheden Cheminovas gamle fabriksgrund, er klar til at blive renset op, siger Jørgen Nørby.
- Det (det rensede sand red.) er så rent, at du kan bruge det i en sandkasse. Det er der i nok ikke nogen, der vil. Men det kan man. Det er kemisk ren sand, fortsætter Nørby.
Men på trods af glæden over, at der nu er to rensningsmetoder, der har vist sig at fungere, så kan oprensningen på Harboøre Tange have lange udsigter, frygter Jørgen Nørby.
- Vi mangler jo fortsat, at Folketinget vil prioritere penge, så vi kan komme i gang, siger Jørgen Nørby.
Den forrige regering afsatte 50 millioner kroner til oprensningen, men det er kun omtrent en fjerdedel af den forventede pris. Under valgkampen var flere partier villige til at love at finde pengene, siger Jørgen Nørby, men på finansloven kom der ikke flere penge.
Jørgen Nørby forklarer, at miljøminister Lea Wermelin nu har bedt regionerne, der står for jordforureningerne i Danmark, får lavet en prioriteret liste, før hun vil afsætte flere penge.
- Det er en ren syltekrukke, siger Jørgen Nørby.
- Vi kunne jo sagtens gå i gang for de 50 millioner, vi har, men hvis der ikke kommer flere penge, så duer det jo ikke.
Se TV MIDTVESTs seneste dokumentarserie om forureningen af Høfde 42.