Etisk Råd: Uretfærdig forskelsbehandling i sundhedsvæsenet

Politikerne bør rette op på den uretfærdige forskelsbehandling, der sker i sundhedsvæsenet, mener Det Etiske Råd.

Det Etiske Råd har med formand Gorm Greisen her i spidsen netop offentliggjort en udtalelse om retfærdig prioritering i det danske sundhedsvæsen. Ud over at være formand for Det Etiske Råd er han også professor og overlæge på Rigshospitalet.
Det Etiske Råd har med formand Gorm Greisen her i spidsen netop offentliggjort en udtalelse om retfærdig prioritering i det danske sundhedsvæsen. Ud over at være formand for Det Etiske Råd er han også professor og overlæge på Rigshospitalet.
Foto: Det Etiske Råd

Det Etiske Råd har netop offentliggjort en udtalelse. Og rådet er ikke begejstret for prioriteringen i det danske sundhedsvæsen.

- Det Etiske Råd vurderer i lighed med en række læger og eksperter, at der forekommer betydelig og uretfærdig forskelsbehandling i det danske sundhedsvæsen, indleder rådet sin udtalelse, der strækker sig over 16 sider.

Med afsæt i en stikprøve i fire sygdomme - KOL, Skizofreni, Lungekræft og Spinal muskelatrofi (SMA) - bidrager rådet med etiske aspekter til den tilbagevendende diskussion om prioritering i sundhedsvæsenet.

Skal gavne flest

Søndag aften fortalte TV MIDTVEST om Oliver Nybo Nielsen, der er født med SMA. En sjælden sygdom, der muligvis kan bremses med den dyre medicin, Spinraza. Men 19-årige Oliver Nybo Nielsen er for gammel, mener Medicinrådet, og har dermed ikke udsigt til at få behandling.

- Inden for sundhedsvæsenet skal man bruge flere kræfter på, at det bliver mere rimeligt og retfærdigt, og at processerne bliver velbegrundet. At det kommer frem i lyset, at vi har overvejet det og det. Og her vælger vi altså at prøve at gavne flere fremfor at gavne færre, siger formand Gorm Greisen til TV MIDTVEST.

- Etisk Råd har ikke sagt noget om, at børn ikke skal have Spinraza, eller at lungekræftpatienter ikke skal have det lægemiddel, der hører til dér. Vi siger bare, at de, der administrerer sundhedsvæsenet, har et problem, for så har de en retfærdighedsforpligtelse til at løfte de andre områder op til samme niveau.

Mens Oliver Nybo Nielsen kan se langt efter behandling, fik toårige Merle Balle Hermansen, som har samme type SMA, i slutningen af maj bevilget behandling.

- Nu kan vi se en fremtid, hvor Merle ikke bliver dårligere, men derimod kan vi se frem til, at hun kan være selvhjulpet i et omfang, som ikke ville være muligt, hvis hun ikke havde fået sin medicin, sagde den unge morsingbos far, Peter Balle Hermansen, dengang.

Medicinrådet er den rette vej

Det Etiske Råds 17 medlemmer, der kommer med en enig udtalelse, peger på, at det danske medicinråd, som regeringen nedsatte den 1. januar 2017, er et skridt på vej i den rigtige retning. 

- Medicinrådets prioriteringsprincipper bør styrkes, videreudvikles og udbredes, lyder det blandt andet.

Læs hele udtalelsen her.

5:18
19-årige Oliver Nybo Nielsen fra Ikast lider af spinal muskelatrofi. Men han kan ikke få behandling.