Travl hverdag på akutmodtagelsen: Overlæge trives med at skabe orden i kaos
Overlæge Anders Jørgensen ved, at der ikke kommer noget godt ud af at hidse sig op. Han forsøger at bevare roen i en travl og afvekslende hverdag på akutafdelingen i Gødstrup.
I akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup er der sjældent to arbejdsdage, der er ens. Patienter kommer ind med alt fra åndedrætsbesvær og ondt i maven til en akut fødsel, der er overstået på få minutter.
Det viser en ny dokumentar fra TV MIDTVEST, som giver et unikt indblik i afdelingens arbejde.
Og det var netop variationen i arbejdet, der i sin tid fik Anders Jørgensen til at vælge akutmedicin som sit lægespeciale.
- Da jeg skulle vælge speciale, overvejede jeg både på kirurgi eller infektionsmedicin, men i akutmedicin får man lov til at lave det hele. Jeg ville have en arbejdsdag, hvor jeg ikke lavede det samme hver eneste dag, siger overlæge Anders Jørgensen.
TV MIDTVEST har i dokumentaren fået adgang til at følge den 35-årige overlæge på en hel dagvagt på akutmodtagelsen, som ofte er patienternes indgang til sygehuset.
- Det er dejligt, at der er en vekslen mellem små ting og rigtig syge patienter, hvor man skal gøre en stor indsats for den enkelte, siger han.
Arbejde i kaos
Men den afvekslende hverdag kan også blive for travl, har han og andre akutlæger råbt op om i den seneste tid. Anders Jørgensen har tidligere udtalt til TV MIDTVEST, at niveauet af overbelægning og belastning på afdelingen er gået hen og blevet uforsvarligt.
- Det er egentlig en skøn ting i jobbet at skulle rumme så mange ting og skabe orden i kaos. Vi kan godt tolerere at arbejde hårdt og arbejde i kaos, men vi er også nødt til at skabe de bedste forudsætninger for det, siger han.
Hans vej ind i akutmedicin begyndte med en uddannelsesstilling i akutafdelingen på sygehuset i Herning. Da sygehuset flyttede til Gødstrup for et års tid siden, rykkede han med.
- Jeg er simpelthen bare blevet hængende. Det er verdens bedste arbejdsplads.
Men I har jo råbt op om stort arbejdspres. Og samtidig kalder du det verdens bedste arbejdsplads. Hvordan hænger det sammen?
- Det er i hvert fald verdens bedste job. Det er en god forudsætning for at have verdens bedste arbejdsplads. Vi skal værne om det, så det ikke bliver forringet. Det skal ikke ende med, at vi skal spare personale, hvor vi ikke har råd til det, siger Anders Jørgensen.
Hidser sig ikke op
Når han er på vagt, har han det øverste ansvar for alle behandlingsforløb. Med ansvar følger også, at han skal kunne holde hovedet koldt og fordele opgaverne, når patienterne strømmer ind i ambulancer, og antallet af sengepladser er for få i forhold til efterspørgslen.
I dokumentaren står Anders Jørgensen netop i sådan en situation, hvor presset på afdelingen er stort, men overlægen forholder sig rolig og fattet gennem hele sin vagt.
- Jeg prøver at lade være med at hidse mig op. Det kommer der ikke noget godt ud af. Man skal være tryg ved sin faglighed og det hold, der står bag en. Og så kan jeg også godt lide mit job, og jeg føler mig godt tilpas, når jeg står i det, siger overlægen.
En af dem, han arbejder sammen med på akutafdelingen er sygeplejerske Martin Dons Boysen.
I hans arbejde skal sygeplejersken lynhurtigt kunne skabe en relation til patienterne og berolige dem, selvom han selv har travlt.
- Det er okay at blive nervøs eller overvældet, men det vigtige er, at man skaber ro for patienten og bruger nogle værktøjer til at vurdere patienten metodisk, siger han og fortæller, at han også henter stor støtte i at sparre med akutlæger som Anders Jørgensen.
- De er gode til at berolige mig, når jeg er bekymret for en patient, siger den 28-årige sygeplejerske.
Arbejdspresset mærker han dog også. Af og til bliver han bedt om at flytte en patient ud af stuen, fordi der mangler ledige senge på akutafdelingen.
Det skete også, da TV MIDTVEST var med ham på vagt. Det sker ikke hver dag, men når det sker, kan det godt give ham en dårlig fornemmelse i maven at skulle flytte patienten ud på gangen.
- Det kan være lidt grænseoverskridende og ydmygende for patienten at ligge der til skue, siger sygeplejersken.
Meningsfuldt arbejde
Lyspunkterne i arbejdet er især, når han og kollegerne med relativt simple handlinger kan hjælpe en akut dårlig patient til hurtigt at få det bedre. For eksempel ved at give ilt til folk, der har svært ved at få vejret.
- Når vi kan se øjeblikkelig bedring ved det, vi gør. Det er noget af det, jeg godt kan lide. Det føles fedt, at det har en effekt nu og her, siger Martin Dons Boysen.
For overlæge Anders Jørgensen er det også en motivation at kunne gøre en forskel for patienterne, selvom han selv synes, at det lyder lidt kliché-agtigt.
- Det er ikke, fordi man redder liv hele tiden. Men når behandlingsforløb er gået bedre, fordi de har været forbi os, så er det meningsfyldt, siger Anders Jørgensen.
Samtidig er der også noget andet, der midt i travlheden får overlægen til at se lidt lysere på fremtiden. Tidligere var akutmedicin ikke et selvstændigt lægefagligt speciale, men i 2018 blev uddannelsen oprettet.
Det betyder, at det første hold af specialister i akutmedicin snart bliver færdiguddannet i Danmark.
- Om få år bliver de klar til at arbejde i en akutafdeling som vores. Det gør mig rigtig fortrøstningsfuld. Men det er vigtigt, at vi ikke bare overlever indtil da, for så brænder folk ud, siger Anders Jørgensen.