Pengespil er blevet normalt for unge, men for mange tager det overhånd
De seneste år er flere unge blevet afhængige af spil. Gymnasieeleven Oliver Christensen spiller selv om penge, og han har set, hvor let det kan gå galt.
Flere unge mennesker bliver afhængige af at spille om penge.
I 2009 fyldte unge under 25 år syv procent hos Center for Ludomani. I 2021 var det tal oppe på 24 procent.
Oliver Christensen er en af de mange unge mennesker, der spiller om penge.
- Jeg gør det mest for hyggens skyld. Så er vi nogle venner samlet, og så spiller vi måske for 100 kroner hver, forklarer Oliver Christensen.
Til daglig går han i 2.g på Thisted Gymnasium, og selvom han kun selv hygger sig med at spille for småbeløber, så har han set hvor hurtigt det kan udvikle sig til et problem.
- Jeg kender nogen, hvor det har været et problem, hvor der bliver spillet for mange tusind kroner, siger han.
Dårlig start på voksenlivet
Ifølge Henrik Thrane Brandt, Centerleder for Center for Ludomani, mangler der en generel forståelse i samfundet for, hvor skadeligt spilafhængighed kan være.
- Der er nogle unge mennesker, der for en rigtig dårlig start på voksenlivet, og de 2600 unge mennesker fra 12-17 årige, der har udviklet ludomani, de får ikke ret meget ud af skolen, og de får en rigtig dårlig start, siger Henrik Thrane Brandt.
På Thisted Gymnasium er man også opmærksom på det voksende spilproblem blandt unge, men rektor Søren Christensen tror ikke, det er noget gymnasiet kan løse.
- Jeg er ikke sikker på, at vi kan gøre det godt nok. Men vi kan hele tiden gøre en indsats. Men de der vil, eller er ude i et misbrug, dem opdager vi ikke nødvendigvis, siger Søren Christensen.
Kan hurtigt tippe over
For Oliver Christensen er det vigtigt, at hyggespillet ikke udvikler sig til en afhængighed.
Derfor har han også sat en beløbsgrænse på sin spilkonto, der gør, at han ikke kan spille for mere end 200 kroner.
For ham handler det heler ikke om pengene, men om at have det sjovt.
- Så spiller vi måske 200 kroner en aften i stedet for at tage i byen, fortæller han.
For ham er gambling altså en en måde at hygge sig med vennerne på, men han ved godt, at det hurtigt kan tippe over, hvis man ikke passer på.
- Hvis man sammenligner det med rygning. Dem der festryger, de gør det fordi de synes det er sjovt og kun til fester, men lige pludselig så ryger de, siger Oliver Kristensen og forsætter:
- Jeg tror det er lidt ligesom gambling. Man gambler fordi det er hyggeligt, men lige pludselig så tager det overhånd.