Seks medarbejdere fyret på grund af ismaskine

Et lovforslag er sendt i offentlig høring, og det kan betyde, at de unge medarbejdere måske kan få jobbet tilbage.

Hvis man tænker på, hvad en farlig maskine er, så er det nok de færreste, der ser en softicemaskine for sig.

Men ikke desto mindre er det forbudt for unge under 15 år at fylde et bæger med softice og krymmel, hvis de står bag disken i en forretning, der sælger is.

Derfor kostede det seks unge deres arbejde, da Arbejdstilsynet 10. september kom på besøg hos Bjarne Bjergfelt i hans specialvarebutik Unyttigt.dk i Herning-området.

Tilsynsføreren meddelte, at unge omfattet af undervisningspligten – altså unge, der stadig går i folkeskolen – ikke må arbejde i nærheden af eller betjene ismaskiner.

TV 2 har kontaktet Arbejdstilsynet for at spørge, om tilsynet ved, hvad "farlig nærhed" dækker over. Det har ikke ønsket at kommentere sagen, men har i en mail skrevet:

- Det er altid en konkret vurdering, om de unge har arbejdet i nærheden af en maskine, der er farlig. Men som det er nu, må unge med undervisningspligt ikke betjene andre maskiner end husholdnings- og kontormaskiner, og det er en ismaskine ikke.

- Det skriger til himlen

Få dage efter besøget fra Arbejdstilsynet kom et brev til Bjarne Bjergfelt med et strakspåbud, som TV 2 har set.

I brevet fremgår det, at Unyttigt.dk har et vaffeljern, en stegeplade og to softicemaskiner, som seks medarbejdere anvender, når de betjener kunder, og at det er imod bekendtgørelsen om "farlig nærhed" af maskiner.

Bjarne Bjergfelt var "lodret uenig" i afgørelsen, men indkaldte de seks unge medarbejdere og deres forældre til en samtale.

Her meddelte Bjarne Bjergfelt dem, at de, som det er nu, ikke kan arbejde i butikken længere.

Han fortæller, at det var en "meget ubehagelig" oplevelse at overbringe nyheden.

- De var voldsomt berørte over det. Og det var jeg også, fortæller Bjarne Bjergfelt.

I Smvdanmark, der er hovederhvervsorganisation for små- og mellemstore virksomheder, har man kigget på sagen, og organisationen er også uforstående over afgørelsen. Kasper Munk Rasmussen, der er branche- og uddannelseschef i Smvdanmark, mener, at Arbejdstilsynet kunne have valgt en mere "dialogbaseret tilgang".

- Det skriger jo til himlen, at man kan være i farlig nærhed af en ismaskine, mener han.

Det er ikke første gang, at Kasper Munk Rasmussen hører om eksempler som Bjarne Bjergfelts, hvor Arbejdstilsynet har svært ved eller ikke kan give begrundelser for afgørelser om "farlig nærhed".

Har I ikke pligt til at informere jeres medlemmer om, hvornår de har unge medarbejdere i farlig nærhed af maskiner?

- Vi har pligt til at hjælpe med at informere, men myndighederne har et langt større ansvar. Der er så mange regler på arbejdsmarkedsområdet, at det er individuelt, hvilken lov de skal vejledes i, svarer han.

Kasper Munk Rasmussen peger på, at man kunne bruge en model, der ligner symaskinekørekortet, når unge skal bruge blandt andet ismaskiner og vaffeljern i deres arbejde.

Afgørende for overlevelsen

Men der kan være lys forude for Bjarne Bjergfelt og resten af de danske virksomheder med medarbejdere omfattet af undervisningspligten.

For i lovforslaget om flere unge i fritidsarbejde, der har samtlige partier i ryggen og er sendt til offentlig høring, vil det ifølge Arbejdstilsynet blive tilladt for unge under 15 år at arbejde med ufarlige maskiner, lyder det fra kontorchef Sofie Bisbjerg til TV 2 i et skriftligt svar.

Hun skriver desuden, at Arbejdstilsynet allerede er i gang med at gennemføre nogle af de ”nødvendige ændringer”.

Og det vil ifølge Kasper Munk Rasmussen fra Smvdanmark også betyde, at Bjarne Bjergfelt med stor sandsynlighed kan ansætte de fyrede medarbejdere allerede 1. januar næste år, hvis alt går efter planen.

- Det er helt afgørende for min butiks overlevelse, at jeg kan have unge medarbejdere ansat, siger Bjarne Bjergfelt.

Den offentlige høring har deadline 20. november, inden lovforslaget igen skal behandles i Folketinget.