25-årige Maja er landets yngste bedemand

Maja Plougmann Birch har overtaget sin mors bedemandsforretning i Viborg, og hendes hverdag er nu fyldt med dødsfald, kister og blomster.

9:05
Hun er bare 25 år, og så har hun egen bedemandsforretning. I sin bagage har hun flere tunge ting end de fleste. Det bruger hun som en styrke til at gøre op med dødens tabuer og forny branchen.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Denne artikel er med i sommerserien ”Fik du læst?”, hvor vi hver dag finder en artikel frem til et godt gensyn.

Kisten er lavet af pap og halvdelen af siden har et print med grøftekantsblomster. Oven på låget lægger bedemand Maja Plougmann Birch en dekoration, der viderefører temaet med naturens egne farverige blomster.

Hun sætter sig bag rattet og kører først kisten på sygehuset, hvor hun henter den afdøde, og bagefter videre til kirken.

Sådan er hverdagen for Maja Plougmann Birch, der med sine 25 år er Danmarks yngste bedemand. Sidste efterår overtog hun sin mors forretning, Søhøjlandets Begravelser og Blomstergalleri, i Viborg. Dødsfald, attester, kister og blomster er det, der binder hendes arbejdsliv sammen.

- Jeg er megastolt af mit job og føler, vi kan gøre en kæmpe forskel for en hel masse mennesker. Jeg kunne ikke ønske mig at lave noget andet, siger Maja Plougmann Birch, og understreger, at hun har taget et stort skridt med stort ansvar, efter hun er blevet ejer af bedemandsforretningen.

Maja Plougmann Birch har overtaget bedemandsforretningen efter sin mor, Henriette Plougmann Thomsen.
Maja Plougmann Birch har overtaget bedemandsforretningen efter sin mor, Henriette Plougmann Thomsen.
Foto: Margit Vendelbjerg, TV MIDTVEST

Helt alene er hun dog ikke. Hendes mor, Henriette Plougmann Thomsen, er stadig med, og det samme er bedstefar Kaj Thomsen, så den daglige drift er delt mellem tre generationer.

- Det er vores stærke side, at vi har tre forskellige aldre med vidt forskellige ideer og holdninger. Nogle gange er mine lidt for vilde, og så kan bedstefar godt grynte lidt, og omvendt så kan jeg også nogle gange hive dem op. Det fungerer godt og er trygt for mig.

Opgør mod hvide kister med røde roser

Landets yngste bedemand vil gerne gøre op med, at alle ikke behøver at komme herfra i en hvid kiste med røde roser på låget. På hendes lager står der kister, der er lyserøde, lilla, gule og blå, og nogle er lavet i flet eller pap. Ikke fordi det skal være smart eller moderne, men fordi en kiste bør afspejle afdødes personlighed.

- Det her fag er forældet på mange punkter. Jeg synes, det er ærgerligt, at der er en holdning til, hvordan en kiste og kistepynt skal se ud. Man kan altså godt vælge noget helt andet, og lade kisten afspejle personen med særlige farver, print og ord. Jeg er ikke bange for at bryde tabuer og italesætte de muligheder, der er. Vi har et motto, der siger, at der er ikke noget, der ikke kan lade sig gøre, medmindre loven forbyder det. Det arbejder vi efter, understreger Maja Plougmann Birch og tilføjer, at hendes bedemandsforretning aldrig bliver en metervarebutik.

I dag er 4 ud af 10 kister, der kører ud fra Søhøjlandets Begravelser, ikke en hvid kiste, og Maja Plougmann Birch forudser, at tallet fortsætter med at stige.

Både Maja Plougmann Birch mor og bedstefar er ansat hos Søhøjlandets Begravelser.
Både Maja Plougmann Birch mor og bedstefar er ansat hos Søhøjlandets Begravelser.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Døden skræmmer ikke

Som bedemand skal man kunne bære andres sorg med empati og værdighed. Det kan Maja Plougmann Birch, fordi hun selv har en tung personlig bagage.

- Som barn var jeg udsat for incest i en lang årrække af min stedfar. Da det var overstået, var jeg et sted, hvor jeg ikke helt vidste, hvem jeg var, og hvad jeg skulle, og jeg kom så langt ud i mine problemer, at jeg til sidst ikke havde lyst til at være her mere.

- Jeg var egentligt meget afklaret med, hvad der skulle ske med mig og havde skrevet afskedsbreve, men heldigvis nåede det ikke så langt. Men det har gjort, at jeg er blevet meget afklaret med døden, og den skræmmer mig ikke. Det, at jeg kommer fra noget, der er så tabubelagt som selvmordstruet, til det her erhverv, der også knytter sig mange tabuer til, det gør, at jeg forstår de mennesker, jeg møder, med hele mit hjerte, og jeg værdsætter at hjælpe dem.

Maja Plougmann Birch har mange visioner for sin forretning og har blandt andet i samarbejde med Bruunshåb Papfabrik konstrueret en pap-urne, der er meget miljøvenlig og nem at fragte med en rem på låget. 

Som noget nyt får alle børn også en mindekuffert med blandt andet et flag på halv, tusser til at tegne eller skrive en hilsen på kisten med og sæbebobler.

- I stedet for de står med en rose i hånden, som de ikke helt forstår betydningen af, så kan de nu sende deres kære afsted ved at puste sæbebobler ind i rustvognen eller ned i graven. På den måde kan børnene deltage på en naturlig måde, så de undgår at stå forvirrede og beklemte over, at mor og far er kede af det.

Udover forretningen i Viborg har Maja Plougmann Birch også en filial i Ry og Karup.