Sådan hjælper du hunden nytårsaften: De bedste råd fra dyreklinikken og hundehotellet
Bulder og brag nytårsaften gør mange hunde bange. Men du kan selv gøre en hel del for at give den firbenede en god oplevelse.
I morgen siger vi farvel til 2021 og byder velkommen til et nyt år. For rigtig mange danskere involverer det på en eller anden vis affyring af fyrværkeri.
Men for menneskets bedste ven er det ikke altid lykken, når raketter og batterier buldrer og brager.
- Hvis man kigger på Netdyredoktor kan man se, at 44 procent af alle hunde og katte er bange for nytår, så det er jo et problem. Derfor er det vigtigt, at man gør noget, for vi ser ofte, at det bliver værre og værre år for år, hvis man ikke gør noget, siger Tina Mackenhauer, der er veterinærsygeplejerske og hundetræner på Centerdyreklinik Viborg.
Lige nu har hun og kollegerne på klinikken hundetravlt med at lange beroligende medicin over disken til kæledyrsejere, der enten véd af erfaring eller helt forebyggende vil have noget, de kan give til hunden forud for nytårsfejringen.
- Vi har blandt andet det her naturpræparat "Aptus Relax", der hæver barren for, hvor meget der skal til, før man bliver bange.
- Dem giver vi rigtig mange af, og her op til nytår anbefaler vi dem også til alle hvalpe, der kommer i klinikken, siger Tina Mackenhauer, der vil skyde på, at 15-20 hundeejere dagligt er forbi i de her dage for at få medicin til de firbenede.
- Det værste der kan ske er, at det ikke virker, så man kan ikke gøre noget forkert.
Clara Sørensen og Vibeke Kandborg Sørensen er to af de hundeejere, der har sørget for præparater til at berolige hunden i morgen aften.
Vibeke Kandborg Sørensen véd, at det bliver nødvendigt, så hun har hentet "Relax" og skal også forbi en anden butik efter nogle dråber og en anden type piller til hunden.
- Det skulle få hende til at få et bedre nytår. Det var da rarest, hvis den ikke var så bange. Men hun er virkelig bange nytårsaften, og så vil jeg hellere give hende noget, så hun ikke er så angst. Og nu har jeg fået lidt ekstra i år, som jeg ikke var klar over, at man kunne give. Så nu er jeg spændt på at se, om hun får en lidt bedre aften, siger hun.
For Clara Sørensen er det forebyggende. Hun har, ligesom Tina Mackenhauer anbefaler, valgt at købe beroligende naturmedicin, selvom hun ikke véd, om hendes hund er bange for fyrværkeriet. Det er nemlig første gang, den skal opleve nytår.
- Han gør lidt ad det, så jeg tænkte, at det var en god forholdsregel. På det seneste er han blevet mere opmærksom, og min dyrlæge sagde, at jeg gerne måtte give ham det her kosttilskud. Det kunne der ikke ske noget ved, forklarer hun.
Hundehotel helt ude på landet
Hvis man ikke er interesseret i medicin, naturligt eller ej, er det også en mulighed at sende familiens firbenede medlem på Viborg Hundehotel hos Bente Christensen, der bor og driver pensionen langt ude på landet mellem Viborg og Ravnstrup.
Det er den lille hund Luna eksempelvis kommet.
- Hun er en af de små sensitive hunde, der kommer her på grund af nytårsaften. Hun er bange for skyderiet. Så hun kommer ud på landet til mig, fortæller Bente Christensen.
Hun har ti bokse til hundene, men med mulighed for at eksempelvis to hunde fra samme familie kan dele boks, har hun plads til endnu flere hunde.
Og her hos hende får de firbenede en nytårsaften uden fyrværkeri flyvende om de logrende haler.
- Der er ikke det voldsomme skyderi herude på landet, som der er i villakvarterne. Jeg er mindst 850 meter væk fra nærmeste nabo, så de der voldsomme hyl eksisterer slet ikke her.
- Når klokken slår midnat, så går jeg ud til dem. Og hvis der bliver lidt for meget larm, så skruer jeg op for musikken og så snakker jeg lidt med dem og bliver herude, indtil tingene er faldet til ro.
Hendes bedste råd til hundeejerne, der beholder dyrene hjemme, er, at de selv slapper af.
- Vær selv rolig som menneske. Prøv at adsprede hunden med en godbid eller en sjov leg.