Kim fulgte drømmen: Fra it-konsulent til bagermester

Fra karrierejob i København til et arbejde med mel, vand og surdej i Hanstholm. Kim Kjeldarger har startet sit eget bageri, fordi han drømte om et mere roligt familieliv i et lokalsamfund.

Kim Kjeldarger sagde sit job som it-konsulent op, og fulgte i stedet sin drøm om at blive bagermester.
Kim Kjeldarger sagde sit job som it-konsulent op, og fulgte i stedet sin drøm om at blive bagermester.

Kim Kjeldager er egentlig uddannet Cand.mag. og har i 14 år arbejdet som IT-konsulent i København. Men en travl hverdag, hvor han kun så sin familie få dage om ugen, fik for et år siden en gammel drøm til at blusse op igen.

- Jeg ville gerne se min familie hver dag, være en del af et lokalsamfund og dyrke nogle hobbyer, og så fandt jeg ud af, at det her brød, det giver mig en helt masse. Så lavede jeg simpelthen et clean cut og sagde mit job op, og jeg havde ikke andet at sætte i stedet for -  for jeg ville være bager, siger Kim Kjeldarger.

Derfra begyndte drømmen om at blive selvstændig bagermester, og den er nu blevet til virkelighed. Hans bageri i Hanstholm er opkaldt efter han fødselsdato – ”ælte i ælte.”

- Vi har et smalt men godt sortiment. Én slags rugbrød, så laver vi nogle hvedebrød, som er baseret på den samme surdej, og så laver vi tre slags croissanter – det hele er valgt ud fra, hvad jeg selv godt kan lidt, så på den måde er det her lidt et ego-projekt, siger Kim Kjeldarger.

Vækkeuret ringer klokken et om natten, og så skal der æltes, formes og bages. 120 brød, 60 rugbrød og 300 croissanter skal der gennem bageriet hver dag. 

Kim Kjelsager står op klokken ét om natten, for at lave de 120 brød, 60 rugbrød og 300 croissanter, der skal gennem bageriet hver dag. 
Kim Kjelsager står op klokken ét om natten, for at lave de 120 brød, 60 rugbrød og 300 croissanter, der skal gennem bageriet hver dag. 

- Jeg kan godt lide det her med, at man laver noget, hvor man bruger hænderne, og får skabt et produkt, som man kan tage og føle på. Det er ikke så stillesiddende som før, og det er heller ikke i jakkesæt, så jeg kan næsten ikke finde nogen lighedspunkter på det her og mit tidligere job, siger Kim Kjeldarger.

Bagermester i lære som bager

Da først beslutningen om at blive bager var taget, tog Kim Kjeldager rundt for at finde et egnet sted og fandt et tomt butikslokale i Butikscenter Hanstholm. Derefter hentede han en brugt stenovn i Ribe og et kølerum fra København. Det eneste nye er en østrigsk stenmølle, for en af hemmelighederne bag et godt brød er friskmalet mel.
Ambitionerne har været der fra starten, men når man ikke har erfaring, er det svært at starte som selvstændig bagermester.

- Da jeg stod her alene, og jeg ikke havde finjusteret opskriften på rugbrød, var der nogle dage, hvor de bare ikke fungerede. Og det er altså ikke særligt sjovt at smide 60 rugbrød ud – men det er lærepenge, siger Kim Kjeldarger.

Selv om bageriet kun er fem måneder gammelt, så er der allerede godt gang i udviklingen. Bageriet 11/11 har i dag 10 ansatte, og det var ret tidligt i processen, at bagermesteren måtte erkende, at han ikke kunne klare det hele selv.

- Gitte var min første ansatte. Hun kom ind i butikken og spurgte, hvem der skulle sælge mine brød. Det havde jeg jo regnet med, at jeg selv skulle, men så spurgte hun, hvem der skulle bage brødet, køre ud med det, og hvem der skulle stå her, når jeg havde fri. Og så fandt jeg ud af, at jeg ikke kunne alt selv, så nu har jeg ansat nogle, så vi kan følge med i bageriet, siger Kim Kjeldarger. 

Seneste skud på brødstammen er denne gamle engelske ambulace, som nu fungerer som morgenmads- og frokostvogn her i Klitmøller.
Seneste skud på brødstammen er denne gamle engelske ambulace, som nu fungerer som morgenmads- og frokostvogn her i Klitmøller.

Nu er det ikke kun bagerbutikken i Hanstholm, Kim Kjeldarger har travlt med. Seneste skud på forretningsstammen er en såkaldt foodtruck, som er en gammel engelsk ambulance, hvori han sælger morgenbrød og sandwich i Klitmøller.

- Det er en mulighed for at komme ud og møde kunderne forskellige steder. Jeg ville forsøge at lave et koncept, hvor vi laver noget mad, hvor brødet er fundamentet, siger Kim Kjeldarger.

Kim Kjeldarger maler selv melet til alle sine brød, og kornet henter han på den lokale økogård Gyrup.

4:11
Se hele historien om Kim og hans bageri.