Omdiskuteret træningsmetode: Nu kommer Jonas Vingegaard med en opfordring

Jonas Vingegaard siger, at der er nogle hold, der misbruger den såkaldte rebreathe-metode.

20250114-144829-L-3543x2426ma
Foto: Jose Jordan/AFP/Ritzau Scanpix

Den internationale cykelunion, UCI, har tidligere advaret mod ”gentagen brug” af midlet.

De har tilmed sendt en direkte opfordring til World Anti-Doping Agency (WADA) om at tage stilling til rebreathe-metoden, hvor rytterne indånder kulilte som et måleinstrument.

En metode, Jonas Vingegaard tidligere har bekræftet, at de på Visma | Lease a Bike bruger i forbindelse med højdetræningslejre i et kontrolleret miljø.

UCI mener, at det er acceptabelt i denne situation. Men ligesom UCI sender Jonas Vingegaard nu en opfordring til WADA.

- Mit hold bruger kulilte til at måle blodvolumen og den totale hæmoglobinmasse. Vi indånder kulilte én gang, før vi tager på højdetræningslejr. Ved afslutningen af lejren gentager vi proceduren for at beregne vores maksimale absorptionskapacitet i forhold til ilt, siger Jonas Vingegaard til den franske avis Le Monde fra holdets træningslejr i nord fra Alicante.

- Men nogle hold misbruger metoden ved regelmæssigt at indånde små doser kulilte, hvilket fører til en betydelig præstationsforbedring hos deres ryttere. Det er ikke fair, og World Anti-Doping Agency bør forbyde det.

Jonas Vingegaard kommer i artiklen ikke nærmere ind på, hvilke hold han hentyder til.

UAE har droppet metoden

Det var mediet Escape Collective, der under sommerens Tour de France afslørede, at adskillige hold og ryttere benyttede sig af metoden.

Her bekræftede både Vingegaard og Pogacar med en dags mellemrum, at de havde stiftet bekendtskab med kulilte, og i artiklen fra Escape Collective fremgår det samtidig, at flere andre hold også har gjort brug af metoden.

Vingegaard understregede ligeledes i sommer, at de kun brugte det som en metode til at måle hæmoglobinmassen.

Tadej Pogacar så under Tour de France heller intet problem med metoden. Men i starten af december sidste år meddelte UAE Team Emirates så, at de havde indstillet brugen, da det var en prøveperiode.

- Det var en øvelse, vi gennemførte over 18 måneder, hvor vi vurderede hæmoglobinmassen ved hjælp af kulilte-rebreathing, som er en meget standardiseret teknik med meget specifikt udstyr. Faktisk har vi nu afsluttet den proces, og resultaterne viser, at vores træningslejre er meget velegnede til maksimal tilpasning for vores ryttere, hvilket vi også ser i deres præstationer, forklarede Dr. Jeroen Swart, der er Head of Performance ved UAE.

Hæmoglobinmasse er med til at binde ilt og transportere det rundt i kroppen, hvilket er fordelagtigt for atleter, da det medvirker til mere ilt og dermed mere udholdenhed.

Kan være potentielt dødeligt

TV 2 Sport har tidligere talt med Team Danmarks fysiolog Peter Møller Christensen, der til daglig arbejder med varme- og højdetræning. Han fortalte, at metoden kan være livsfarlig, hvis man ikke er omhyggelig.

- Får man for meget CO (kulilte, red.), dør man faktisk, fordi CO binder sig kraftigt til de røde blodceller, og sker det, bliver man kvalt, og derfor er det vigtigt, at man har styr på det.

- Hvis de mennesker, der laver blodvolume-målinger, er ordentligt uddannet, betragtes det som en sikker målemetode, der har været anvendt i mange år i forskning og til klinisk brug på hospitaler. Men jeg tror på linje med mange andre, at det kan blive farligt og potentielt dødeligt, hvis folk på daglig basis vil bruge kulilte som erstatning for højde, lød det fra Peter Møller Christensen.