Vandværker hiver SKAT i retten: Kan ende med milliardregning til borgerne
En milliardbombe bobler lige nu under vandregningen.
De danske vandværker har hevet SKAT i retten, fordi vandselskaberne med deres egne ord ikke vil bruges som malkekøer i SKATs jagt på flere milliarder. Der er op til 36 milliarder kroner på spil.
Sagen opstod i 2009, da vandselskaberne blev aktieselskaber. Dermed gik de fra skattefrie kommunale selskaber til skattepligtige virksomheder.
Nu kan næsten hele landsdelen stå med en ekstraregning, hvis vandselskaberne taber deres sag mod SKAT.
- Hvis der kommer en ekstra SKAT ind, så er det klart, at vi må opkræve den hos kunderne. Der er ikke andre til at betale, fortæller direktør hos Herning Vand, Niels Møller Jensen.
Den ekstra regning kan i Herning blive til noget af en mavepuster.
- Hvis vi siger, at vi skal betale den regning over for eksempel tyve år, så vil det give 5-600 kroner hvert år per kunde. Så det er også en slags penge, siger Niels Møller Jensen.
Ingen bedre service
Det samme vil ske i Silkeborg.
Hvis SKAT kan kræve de ekstra vand-milliarder, vil det for eksempel betyde, at Silkeborg Vand skal betale en ekstraregning på 450 millioner kroner i udskudt skat. Hver husstand i Silkeborg vil dermed skulle af med 420 kroner ekstra om året i de kommende 50 år.
Det ekstra beløb giver hverken bedre service eller renere vand.
- Man får ikke noget, som man ikke får i forvejen. Men man får selvfølgelig glæden over at betale et beløb til den danske stat, forklarer Niels Møller Jensen.
Regnede med 100 millioner
SKAT kræver pengene, fordi selskaberne ikke længere er kommunalejede, men aktieselskaber. Når det sker, så skal alt værdisættes og beskattes. Et eksempel på dette er vandrørene, og dermed var der pludselig en opkrævning fra SKAT på 36 milliarder kroner.
Det er noget mere end 100 millioner, som politikerne oprindeligt havde regnet med.
- Man har allerede betalt meget mere, end man havde forudset på lang sigt. Så der er et eller andet helt galt, og det reagerer vi så på ved at rejse den her sag, forklarer direktøren for Danva, Carl-Emil Larsen.
I Herning ryster de også på hovedet over sagen.
- Når jeg kigger bagud, så kan jeg simpelthen ikke forstå, at man ikke politisk har kunne håndtere den her situation, siger Niels Møller Jensen.
TV MIDTVEST har forsøgt at få et interview med flere forskellige politikere fra skatteudvalget, men det har ikke været muligt at få en kommentar.
Der falder dom i sagen den 16. januar.