Præst har fundet et alternativ til aflyste gudstjenester i påsken
Påsken er den vigtigste højtid for den kristne kirke. Derfor prøver sognepræst i Vinding Kirke at afholde de aflyste gudstjenester på en alternativ måde.
Oprindeligt var påsken den jødiske fest pesach, der betyder forbigang, hvor jøderne fejrer deres udfrielse af Egypten.
Men for de fleste danskere er påsken nu lig med den kristne kirkes største højtid, hvor Jesu opstandelse fejres.
Derfor var sognepræst i Vinding Kirke Morten Mouritzen også lige ved at få pip ved tanken om ikke at kunne afholde sin årlige påskegudstjeneste. Nu har han dog fået det til at ske alligevel, men i et noget anderledes - og ganske corona-sikkert - format end normalt.
- Jeg har sat det her i værk, fordi der ikke var gudstjenester i kirken, og folk har god tid til at komme ud og gå en tur, siger han.
Ud i det blå med præstekrave på
I stedet for den traditionelle facon med altertavle, bænke og kalkmalerier i kirken, kan man vel sige, at gudstjenesten er genopstået som en påskevandring på 2,5 kilometer. Her bliver alle, der har lyst til at gå turen, ført igennem påskens begivenheder.
- Man går fra kirken og oplever palmesøndag, skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag. Og der er i alt 16 stationer langs ruten, fortæller Morten Mouritzen.
Der er både et voksen- og et familiespor langs ruten, hvor man de forskellige steder kan læse en salme eller en bibeltekst. Man kan også scanne en QR-kode og lytte til salmerne, der knytter sig til påsken.
- Tanken er, at man som familie også kan få en oplevelse af, hvad påsken betyder, når nu man ikke kan komme i kirke. Der har allerede været 50 personer ude og gå, så jeg er ret overvældet over responsen, siger han.
Man kan også lave familieaktiviteter på turen, som ikke kun handler om kristendommen. For eksempel kaste med kogler. Men Morten Mouritzen kan ikke selv tage hele æren for arrangementet.
- Det er Peter Fischer-Nielsen fra Højbjerg Kirke, der har inspireret mig til det her, indrømmer han.