Søde sager blev Carl Larsens livsværk
På 53 år har Carl Larsen i Struer forvandlet et mindre engroslager til en koncern med 250 ansatte.
Flere tusinde stykker slik bliver spyttet ud i poser og pakket i timen.
Der er salg i finsk lakrids, engelsk vingummi, bjerge af skumfiduser og andre sjælefristelser på flere adresser i Larsen Koncernen med udgangspunkt i Struer.
Ejeren Carl Larsen, der fylder 75 år om en måned, arbejder stadig op til 80 timer om ugen. Han er aktiv i 20 virksomheder, er direktør i de 10 og passer også otte bestyrelsesposter.
Han er udlært isenkræmmer og startede i branchen, da han for 53 år siden købte sin far og farfars fælles engroslager. I dag er han en af de store spillere på konfiture-markedet med en årlig nettoomsætning på 1,5 milliarder kroner.
Koncernen importerer og sælger slik, tobak og vin både i egne butikker og til de fleste store supermarkedskæder i Danmark. Godt gammeldags købmandskab og et veludviklet handelsgen har banet vejen for succesen.
- Gennem tiden har jeg opkøbt stort set alle de kolleger, vi havde i grossistleddet. Til sidst kom jeg med i en indkøbsforening, der hedder Sücro. Den endte jeg også med at købe. Det var for at sikre, at jeg ikke blev for lille på markedet, fortæller Carl Larsen.
Sønnerne er med
Sücro startede med at have lager i Struer, men arealet er for længst blevet for lille. I dag bliver de søde sager kørt ud fra terminaler i Vejle og Greve. Kun administrationen er tilbage, og her arbejder både Larsens hustru, Elin, der blandt andet står for bogføring og reception, og sønnen Kenneth, der er ansvarlig for drift og IT.
Også Carls to øvrige sønner er ansat. Den ældste, Torben, tager sig af koncernens 14 detailbutikker, hvoraf de fem også har en cafe.
Den yngste søn, Jesper, leder Struer Kajak, som Carl Larsen valgte at købe for 12 år siden, da den lokalforankrede virksomhed var i store økonomiske vanskeligheder.
For et år siden byggede Larsen et nyt hovedkvarter til 40 millioner til den del af koncernen, der hedder Candynavia. Den ligger i erhvervskorridoren ud til Silkeborgmotorvejen, og den største forskel i forhold til Sücro er, at den også er en produktionsvirksomhed med eget pakkeri af slik. Fra lageret i Silkeborg bliver der omsat en million tons søde sager om året.
Senest har Larsen puttet syv millioner i en ny cafe i Lemvig, der er opført i hans gamle barndomshjem. Det er en af de få beslutninger, den visionære mand har truffet mere med hjertet end fornuften.
- Økonomisk er det ikke særligt klogt. Byggeriet har kostet mange penge, fordi alting er skævt her, og vi sejler på grunden, hvor der er vand op til 40 cm under overfladen, så det har været et stort piloteringsarbejde. Men nu står den her, og det glæder vi os over, fortæller han.
Carl Larsen ejer i dag 55 procent af koncernen, mens hver af sønnerne har 15 procent.