Kan tjene en månedsløn på 10 dage: Bedre vilkår trækker danske sygeplejersker til Norge

Bedre løn- og arbejdsvilkår lokker et stigende antal danske sygeplejersker til Norge. Det efterlader et svækket sundhedsvæsen herhjemme, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.

1:54
Lønnen frister Malene Lei Andreasen, der overvejer at tage tilbage til Norge for at arbejde som sygeplejerske.
Foto: Mathilde Brander, TV MIDTVEST

- Det er ikke nødvendigt at arbejde mere end 10 dage i måneden for at have den samme løn som herhjemme.

Det er, hvad sygeplejerske Malene Lei Andreasen fra Lind hører fra sine kollegaer, der rejser til Norge som en fast del af deres arbejdskalender.

- Det virker til at være rigtig godt, og der er mange, der godt kan få det til at hænge sammen. Og så har det skubbet lidt til min lyst til at komme afsted igen, siger hun.

Selv tog hun turen til Norge i 2016, da hun lige var blevet færdiguddannet. Dengang var motivationen for rejsen mest at få en god oplevelse med de studieveninder, hun var afsted med. Men der var også en økonomisk gevinst. 

Vikarbureauet, de rejste med, betalte nemlig transport og logi under hele opholdet.

- På den måde kunne vi spare rigtig mange penge op, fordi hele ens løn gik til opsparing, siger Malene Lei Andreasen.

Efter 1,5 år vendte den nu 31-årige sygeplejerske hjem igen, og i dag arbejder hun på Regionshospitalet Gødstrup. 

Siden turen til Norge har hun taget en specialuddannelse som intensiv sygeplejerske. Med den i rygsækken er det kun blevet mere attraktivt at drage mod nord, fortæller kollegaerne, der også fremhæver andet end den gode løn. 

- Jeg føler, de får lidt mere et frirum, fordi der er en anden arbejdstilgang deroppe og nogle bedre arbejdsforhold på specialafdelingerne, siger Malene Lei Andreasen.

En stigende tendens

Nogle af Malene Lei Andreasens kollegaer har helt forladt arbejdet herhjemme til fordel for Norge. Og det er de ikke ene om, lyder det fra Anja Laursen, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Midtjylland.

- Der er ingen tvivl om, at det er udbredt, og vi hører og kender mange sygeplejersker, der kontinuerligt tager til Norge og arbejder, siger hun.

Tal fra de norske sundhedsmyndigheder, Helsedirektoratet, viser, at antallet af nye danske sygeplejersker, der får en autorisation til at arbejde i Norge, har været støt stigende siden år 2017 – med undtagelse af årene 2020 og 2021, hvor corona gjorde det besværligt at rejse.

I 2022 blev der givet 619 nye autorisationer til danske sygeplejersker, og udviklingen går desværre generelt den forkerte vej, oplever kredsformanden.

- Vi kan se, at der faktisk er en støt stigning af sygeplejersker, der søger ud af det offentlige sundhedsvæsen for at tage arbejde i det private, siger Anja Laursen.

- Uanset om det er til privathospitaler eller Norge, eller det er at lave noget helt andet, så ved vi, at sygeplejersker i stigende omfang er begyndt at søge andre veje for at få en højere løn. Så jeg er desværre ikke i tvivl om, at det her det er en støt stigende udfordring, siger hun.

Svækker det danske sundhedsvæsen

Anja Laursen forstår godt, at den norske løn trækker i sygeplejerskerne, men deres kræfter mangler herhjemme, understreger hun.

- Der er ingen tvivl om, at det udfordrer det danske sundhedsvæsen, fordi vi har den her store mangel på sygeplejersker med cirka 5000 sygeplejersker, der mangler for nuværende, siger hun.

Kredsformanden mener, at lønnen herhjemme først og fremmest skal hæves, hvis de danske sygeplejersker i Norge skal lokkes hjem igen. Og så skal der kigges på arbejdsvilkårene.

- Man har simpelthen nogle andre normeringer i Norge, der gør, at man kan få mulighed for at udøve god sygepleje. Og det betyder rigtig meget for sygeplejerskerne, siger hun.

Malene Lei Andreasen ser også lønnen som den største motivationsfaktor for at drage nord på for at arbejde. Derfor mener hun også, at det er den, der skal pilles ved, hvis kollegaerne skal hjem igen.

- Jeg ved i hvert fald, at nogen af mine kollegaer, der arbejder i Norge, sikkert godt kunne lokkes til at komme tilbage igen, hvis de fik noget mere i løn, siger hun.

Selvom hun også anerkender, at sundhedsvæsenet herhjemme er under pres, regner hun med, at Norge bliver en del af hendes arbejdsliv i fremtiden på den ene eller anden måde.

Og hvis det ikke var for mand, hus og hund hjemme i Lind, var der ingen tvivl om, hvor hun helst ville arbejde.

- Så havde jeg været i Norge, siger hun og smiler.