Borgertip: Endnu en plantage med byggeaffald
Herning Kommune er ramt af endnu en sag med byggeaffald. Denne gang er det Høgildgård Plantage.
Der er igen blevet fundet usorteret byggeaffald i et naturområde i Herning Kommune.
I Høgildgård Plantage sydvest for Herning har Danmarks Naturfredningsforening blandt andet fundet plastik, pvc-rør og el-kabler i noget byggeaffald, der skulle bruges som vejfyld.
Det var et borgertip, der gjorde Danmarks Naturfredningsforening opmærksom på affaldet.
- Det hører jo ikke til.
- Når vi går ud og viser naturen til vores børn, så skal der jo ikke ligge plastrør og andre mærkelige ting ude i skoven, siger Knud Erik Christensen, formand for Danmarks Naturfredningsforening Herning.
Flere hundrede ton
Sagen kommer bare et halvt år efter, at der også blev fundet stor mængde usorteret byggeaffald i Rind Plantage - to km fra Høgildgård Plantage.
Kommunen vil nu have ejerne til at fjerne affald i begge plantager.
- Vi har jo haft vores folk fra forvaltningen ude at kigge på det, og der kan vi se, at der er mange forskellige elementer i, og det skal der selvfølgelig ikke være, fortæller Joan Hansen fra Venstre, der er formand for Teknik & Miljø i Herning Kommune og fortsætter:
- Rent byggeaffald det skal jo være rent, og det kan vi se, at det er det der ikke.
Flere hundrede ton byggeaffald er fundet i de to plantager syd for Herning.
Omdiskuteret affald
I flere måneder har affaldet været omdiskuteret. Der har været uenighed om, hvorvidt affaldet måtte ligge der eller ej. Blandet fordi der var tvivl om, hvad det reelt bestod af.
Herning kommune pålagde i sommeren 2019 Rind Plantage at fjerne affaldt, men i efteråret 2019 gav kommunen lov til, at affaldet kunne blive liggende.
Det skete på baggrund af nogle prøver, der viste, at der ikke var PCB (red. et kemisk stof, der blev anvendt i byggematerialer i perioden 1950-1977) eller asbest i.
Nu har kommunen igen ændret holdning: Affaldet skal væk. Det sker efter, at en høringsfase i sagen nu er afsluttet.
Danmarks Naturfrendningsforening har kæmpet for, at affaldet med blandt andet plastikrør, stikdåser og gummislanger skulle fjernes, og man regner ikke med, at det stopper her.
- Desværre ikke. Jeg tror, der er flere sager undervejs, siger Knud Erik Christensen, formand Danmarks Naturfredningsforening Herning.