Det er langt fra de flestes yndlingsfag: Det vil Nikita gøre noget ved
Egentlig havde hun virkelig svært ved det i folkeskolen - nu vil hun sørge for, at andre ikke har det på samme måde.
Minus og minus giver plus. Men hvad med minus gange plus? Eller parenteserne? Og hvordan gør man lige ved division? Ja, hvordan er det nu egentlig lige, det er med de der regneregler?
Dem skal man i hvert fald have helt styr på, hvis man vil tale matematikkens sprog og eksempelvis vil være ingeniør. Det har Nikita Elvervind erfaret, da hun startede på netop ingeniørstudiet i Herning.
- Elsker er et stærkt ord, men jeg synes matematik er megafedt. Alt i den her verden er jo bygget op omkring matematik.
Glæden ved matematik vil hun gerne give videre - og derfor har hun sammen med sine medstuderende og Herning Kommune arrangeret en række workshops på Herning HF og VUC. Her tager de HF eleverne med tilbage til folkeskolen - og lærer dem matematik fra bunden.
Førhen hadede hun matematik
Hun har dog ikke altid synes, at matematik var lige fedt. I folkeskolen synes hun faktisk, at det var megasvært.
- I rigtig mange år har jeg bildt mig selv ind, at jeg ikke kunne finde ud af matematik. Jeg skulle i hvert fald slet ikke ind på en uddannelse, hvor der var meget matematik, for det kunne jeg ikke finde ud af.
Og hun er ikke alene om at have haft det sådan. En undersøgelse fra 2024 viser, at mellem en tredjedel og halvdelen af danske 15-årige er præget af såkaldt matematikangst. Det vil sige, at eleverne bliver anspændte, nervøse eller hjælpeløse, når de stilles over for matematiske opgaver.
Da hun hørte det og tænkte på, hvor ondt i maven hun selv havde i folkeskolen, besluttede hun sig for at gøre noget. Derfor har hun i samarbejde med sine medstuderende på ingeniørstudiet og Herning Kommune arrangeret kurserne i basal matematik.
- Vi synes, at det er så ærgerligt, at folk måske vælger drømmeuddannelsen fra, fordi de tænker 'Puha, jeg kan ikke komme igennem matematik', for det kan man godt. Det er simpelthen bare nogle regneregler, man enten har glemt eller måske ikke har fået vist på den rigtige måde.
Selv knækkede hun koden til den første matematiktime på universitet. Her gennemgik underviseren netop de mest basale og helt grundlæggende regneregler - og inspireret af det, har hun lavet workshopsene.
Simpelt men effektivt
Det er egentlig folkeskolestof, som Nikita Elvervind og hendes medstuderende holder workshops i, men det virker til at hjælpe HF-eleverne. I hvert fald hvis man spørger to af dem, der har deltaget i den allerførste workshop.
- Det hjælper mig meget til at forstå det grundlæggende matematik, siger Nanna Damsgaard, der bliver suppleret af veninden Petrea Henningsen:
- Jeg synes også, det er ret fedt, fordi det er så lang tid siden, at man har lært det.
Nikita Elvervind og hendes medstuderende får 10.000 til deres studieforening - trods det er det noget helt andet, der er den største motivation.
- Jeg tænker på mig selv. Den der følelse af ikke at føle sig godt nok, den skal udslettes fuldstændig. Jeg vil gerne have, de tør drømme stort. De skal ikke holde sig tilbage. De må ikke sige til sig selv, at de ikke har kan, for det kan de. De har bare ikke lært det endnu.
- Vi håber, at der her kan motivere og inspirere til at turde at drømme stort og vælge noget man virkelig brænder for. Også selvom der er matematik.