Minister slår fast: Neutraliserer CO2-afgift
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), miljøminister Magnus Heunicke (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) holder pressemøde i Fødevareministeriet, hvor de præsenterer regeringens bud på fremtidens fiskeri.
Livebloggen lukker
Livebloggen om regeringen udspil om fremtidens fiskeri opdateres ikke længere.
Det samlede udspil indeholder 34 tiltag, og omhandler både en tilbagebetaling af udgifter til en CO2-afgift og et forbud mod bundtrawl i Bælthavet samt andre områder.
Skepsis fylder hos fisker: - Det går ikke så hurtigt, som politikerne tror
Verner Møller fra Hvide Sande kalder udskydelsen af en CO2-afgift til fiskeriet for "kunstig åndedræt."
Men han er ikke sikker på, at der i løbet af fem år kommer reelle alternativer til dieselolien, som kan gøre erhvervet bæredygtigt i fremtiden.
- Det går bare ikke så hurtigt med sådan en udvikling, som politikerne tror, siger Verner Møller.
Fisker har måttet tanke i Holland - indtil nu
Verner Møller har siden 1983 fisket i Vesterhavet, og han glæder sig over den politiske kovending.
Før måtte han sejle til Holland for at tanke billigere diesel, og frygtede at se ind i stor regning, på grund af afgiften:
- Det havde da mundet ud i en ekstraregning på over en million kroner, og det kan vi ikke betale. Det ville også koste hver mand 100.000 kroner i løn, fordi vi kører med procentafregning, siger han.
Analyse: Regeringen risikerer at åbne Pandoras æske
Nyheden om, at regeringen spoler tilbage i forhold til en udskældt CO2-afgift, bliver taget positivt ned af fiskere også her i landsdelen.
Selvfølgelig gør den det.
De oplever en regering som har lyttet til virkeligheden - til, hvordan politiske beslutninger rammer netop der.
Ros er der omvendt ikke fra Danmarks Naturfredningsforening.
Heller ikke det er overraskende.
Spørgsmålet er, om regeringen med sin kovending rammer rigtigt?
Nok viser den handlekraft - men signalerer den også klimapolitisk slingrekurs?
Og risikerer den at åbne en Pandoras æske?
I dag har regeringen valgt at tilgodese et presset erhverv - et fiskeri, som på grund af en CO2-afgift kom i knibe.
Hvilke andre erhverv vil nu følge trop og stille sig op og sige, at de også vil have lempelser? Det kunne for eksempel være landbruget og / eller transporterhvervet.
Det sidste kapitel i føljetonen om, hvordan klimaambitioner og mål kolliderer med virkeligheden er ikke nødvendigvis skrevet.
- Klaus Knudsen Pedersen, Politisk redaktør, TV MIDTVEST
- Vi gider ikke føre idiotisk klimapolitik
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) understreger efter pressemødet, at regeringen "ikke gider føre idiotisk klimapolitik":
- Ja, vi skal nå vores klimamål, men på vejen dertil skal vi også opfører os fornuftigt, siger Lars Aagaard, og peger på, at CO2-afgiften også har betydet, at udenlandske skibe sejler uden om Danmark og vælger andre havne - uden at det betyder, at fiskerne samtidig udleder mindre CO2.
- Vi giver fiskerne et pusterum
Klimaminister: Udskudt afgift betyder ikke noget for langsigtede klimamål
- Det her betyder ikke noget for, om vi når klimamålene. Det her er ikke en aflysning, afgiften bliver indført i 2023, så det påvirker ikke vores langsigtede klimamål, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) efter pressemødet.
Fiskerne kan sagtens omstille sig, siger naturfredninsforening
- Det passer simpelthen ikke, at erhvervet ikke har nogen muligheder for at skifte til et langt mindre klimabelastende fiskeri.
Sådan lyder det fra præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.
- Det står dem frit for at omstille sig til et skånsomt fiskeri, som har et langt lavere brændstofforbrug end det bundslæbende fiskeri og dermed er langt mindre sårbart over for en CO2-afgift. Og de har endda haft mulighed for at få millioner i støtte til omstillingen, siger Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening.
Trods glæde ærgrer ordfører sig
Selvom det glæder fiskeriordfører fra Danmarks Demokraterne Kristian Bøgsted, at man vil neutralisere CO2 afgiften, så er han langt fra tilfreds.
- Det kan ikke komme bag på nogen, at afgiften ville ramme hårdt i fiskerierhvervet. De burde vide, at det ville ramme hårdt, netop fordi der i dag ikke er nogen alternativer til dieselolien, siger Kristian Bøgsted.
Fiskeriordføreren peger desuden på, at CO2 afgiften allerede har haft konsekvenser.
- De fisk som er gået uden om de danske fiskeauktioner her i januar, og landet i udlandet, de er jo gået tabt, konstaterer Kristian Bøgsted, der i disse timer er på vej til Læsø for at drøfte tilbagerulningen af CO2 afgiften med fiskere og følgeerhvervene på Kattegat-øen.
Danmarks Naturfredningsforening kritiserer beslutning om at udskyde afgift
- Det er helt forfejlet, at regeringen lægger op til, at fiskeriet som det eneste erhverv i Danmark ikke skal betale for deres CO2-forurening.
Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.
- Fiskeriet har siden 2022 vidst, at der var en CO2-afgift på vej, og har dermed haft flere år til at omstille erhvervet til et skånsomt fiskeri med garn, bundgarn og tejner, siger præsident Maria Reumert Gjerding.