Efter 72 års mandsdomæne: Nu må kvinder bære den røde hue
En kønsbastion er faldet i Herning, hvor Hosebinderlauget har indlemmet to kvinder i en ellers mandsdomineret flok.
I 72 år har de været holdt udenfor, men tirsdag er de første to kvinder nogensinde blevet optaget i Hosebinderlauget, der siden 1952 har samlet og æret de mænd - og indtil i dag altså kun mænd, der har gjort en forskel i den midtjyske tekstilindustri.
Det historiske øjeblik fandt sted ved den årlige Hosebinderdag i Hosebindernes Hus i Hakkelsesskæreriet på Dalgasgade i Herning.
Beslutningen om at byde kvinderne velkomne blev truffet for et år siden, og dermed er hosebinderne gået i en helt anden retning end logen Serapions-Ordenen, som TV MIDTVEST for nylig har omtalt.
Ved dagens ceremoni i Hosebinderlauget blev museumsdirektør for Museum Midtjylland, Kristine Holm-Jensen, optaget som æresbindesøster, mens COO i by Green Cotton A/S, Sanne Nørgaard, blev optaget som bindesøster.
Og hun er stolt af hæderen.
- Jeg er meget ydmyg over at være blevet optaget som en af de første to kvinder. Der er enormt mange dygtige kvinder i den her branche, siger Sanne Nørgaard, der mener, at det var ”på tide”, at lauget fik en mere moderne kønspolitik.
- Jeg har aldrig oplevet mit køn som en begrænsning. Grundlæggende mener jeg heller ikke, at køn skal bremse en udvikling, så det er i mine øjne den helt rigtige beslutning, siger Sanne Nørgaard, der i øvrigt træder i sin fars fodspor som medlem i lauget.
"Kvinder kan ingensinde optages"
Hosebinderlaugets vedtægter - den såkaldte Laugsskråen - har stadig en formulering, der siger, at ”kvinder kan ingensinde optages”, men lauget har vedtaget en allonge, der er en slags tilføjelse, som de facto annullerer den gamle ordlyd.
- Da lauget i sin tid blev stiftet, har man nok ment den sætning meget bogstaveligt, men de senere år er det bare noget, vi har grinet af, siger oldermand Karsten Rasmussen.
Og Sanne Nørgaard tager da heller ikke anstød af, at den gamle paragraf ikke er blevet slettet.
- Jeg fornemmer lidt, at det var nemmere at vedtage den der allonge frem for at ændre i den gamle ordlyd, siger hun med et smil.
Som søstre i lauget kunne Sanne Nørgaard og Kristine Holm-Jensen ved tirsdagens ceremoni iføre sig laugets iøjnefaldende signatur, den røde strikhue.
Oldermanden hæfter sig ved en enkelt detalje, hvor de nye kvindelige medlemmer måske får en udfordring, som de gamle medlemmer ikke har.
- Vi andre er jo noget tynde i toppen, så måske giver det større udfordringer for kvinderne, at huen ødelægger frisuren, siger oldermanden med et smil.
Foruden de to kvinder blev der ved tirsdagens ceremoni optaget endnu et medlem, nemlig Lasse Simonsen, direktør i Green Cotton Group, der nu kan kalde sig bindebroder.