Miljøstyrelsen vil ændre discgolfbaner i Herning - er i strid med skovloven

Miljøstyrelsen har påbudt en discgolfbane at lave deres teesteder om, da de er i strid med skovloven.

Mikkel Christensen mener, at Momhøje vil få færre besøgende, hvis teestederne skal laves om.
Mikkel Christensen mener, at Momhøje vil få færre besøgende, hvis teestederne skal laves om.
Foto: Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Discgolf har udviklet sig til at blive en særdeles populær sport i Danmark, men snart kan livet blive lidt mere surt, hvis man godt kan lide at kaste discs.

Miljøstyrelsen har nemlig afgjort, at Discgolf Vest skal fjerne 36 flisebelagte teesteder i naturområdet Momhøje syd for Herning - og det samme kan ramme andre baner. 

Årsagen skal findes i en bestemmelse fra skovloven, som betyder, at teestederne skal være lavet af naturmaterialer. Derfor er discgolfklubben nu tvunget til at rive alle fliserne op.

- Hvis de her forsvinder, så tror jeg desværre også, at interessen for stedet forsvinder. Banen bliver forringet, og så tror jeg ikke, at vi har midler i klubben til at prøve at kunne vedligeholde et natur-teested, som generelt set er ringere. Og jeg er bange for, at det kommer til at ske mange steder i Danmark, siger Mikkel Christensen, der er medlem af Discgolf Vest. 

"Meget små sko"

Discgolf er magen til traditionel golf, men i stedet for kølle og bold bruger man specielle frisbees kaldet golfdiscs. Golfdiscen kastes efter et mål over jorden i stedet for et hul i jorden.

Teestedet er derfra, hvor man starter, når man skal gennemføre en bane. Og ifølge Mikael Birkelund, der er indehaver af Discimport i Engesvang og banedesigner for DiscGolfPark i Danmark, er det en af de vigtigste ingredienser til en god discgolfbane. 

- Teestedet er med til at sikre, at man ikke falder og slår sig, når man laver sit tilløb og kaster. Hvis man ikke har et fast underlag, man står fast på, kan man både vride i fodled og knæled. Så det er meget vigtigt, også hvis man gerne vil have en solid bane, der holder hele året, forklarer han.

Mikael Birkelund fortæller, at teestedet er afgørende for en god bane.
Mikael Birkelund fortæller, at teestedet er afgørende for en god bane.
Foto: Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Han fortæller, at discgolfklubber ofte kæmper med Miljøstyrelsen, og at der kan være mange forskellige årsager til, at der kommer nye påbud. 

Han mener dog, at der ofte mangler forståelse fra styrelsens side - også i sagen om Momhøje.

- Jeg synes, det er nogle meget små sko at gå i, i forhold til hvor mange tusinde mennesker der benytter området derude. Det her er jo en friluftsaktivitet, som spreder sig ud over et kæmpe areal, så man får gået ret mange kilometer. Og så er der nogle få meter hvert sted, som er dækket af de her fliser, så man kan kaste, siger Mikael Birkelund. 

Kan være en katastrofe 

Banen ved Momhøje er en af de mest populære discgolfbaner i Danmark. Den bliver brugte cirka 22.000 gange om året, og ifølge Mikkel Christensen er det en af de bedste baner i hele verden. 

Han forstår derfor ikke, at nogle få flisebelagte teesteder skal spænde ben for discgolfklubben. 

- Vi synes, at det er urimeligt. I afgørelsen står der, at discgolfbanen i Momhøje ligger op ad et område, der er 26 hektar, mens vores 36 teesteder kun fylder 288 kvadratmeter, siger han. 

Mikkel Christensen frygter, hvad konsekvenserne vil blive, hvis Miljøstyrelsen håndhæver påbuddet. 

- Det bliver meget usikkert, og det vil få besøgstallet til at dale. Det ville være en katastrofe, siger han. 

TV MIDTVEST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Miljøstyrelsen.