Påbud til kritiseret arbejdsplads: - Nu holder du bare din kæft, har du forstået?

Erhvervshus Midtjylland har fået et påbud fra Arbejdstilsynet som følge af en konkret mistanke om et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Direktøren mener, der er tale om en hetz.

Erhvervshus Midtjylland har modtaget et undersøgelsespåbud fra Arbejdstilsynet.
Erhvervshus Midtjylland har modtaget et undersøgelsespåbud fra Arbejdstilsynet.
Foto/Grafik: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Sårende bemærkninger, nedladende tale, råben, skældud og bagtalelse fra den øverste ledelse mod medarbejderne i Erhvervshus Midtjylland.

Det er ikke unormalt og kan foregå flere gange om måneden. Det står der i en rapport fra Arbejdstilsynet, hvor 28 medarbejdere har forklaret, hvordan de oplever det dårlige psykiske arbejdsmiljø i erhvervshuset.

"XXX fik for nyligt et telefonopkald fra et navngivet medlem af den øverste ledelse (red.), der med hævet og vred stemme sagde 'Hvad helvede har du gang i - tror du, det er dig, der er en del af den øverste ledelse i erhvervshuset'.

Det står der i et af eksemplerne, som TV MIDTVEST har fået aktindsigt i fra Arbejdstilsynet, hvor det også fremgår, at erhvervshuset har fået et undersøgelsespåbud 9. april 2024.

Medlemmet af den øverste ledelse siger til Arbejdstilsynet, at vedkommende ikke kan genkende at skulle have skældt ansatte ud, eller at der skulle have fundet bagtalelse af ansatte sted.

TV MIDTVEST har valgt at fjerne den præcise stillingsbetegnelse for de personer, der bliver kritiseret i de uddrag af Arbejdstilsynets rapport, vi bringer her i artiklen. 

Undersøgelsespåbuddet er blevet givet til Erhvervshus Midtjylland, der årligt får 41,679 millioner af kommuner i Region Midtjylland for at rådgive andre virksomheder. 

Påbuddet falder på baggrund af en konkret mistanke om, at der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland på kontorerne i Aarhus og Herning, står der i rapporten. 

Ekspert: - Frygteligt arbejdsmiljø

Arbejdstilsynet har talt med 28 nuværende medarbejdere - de 14 fra kontoret i Aarhus og syv fra kontoret i Herning. Derudover har der været telefonisk kontakt med syv ansatte.  

I et andet eksempel fra Arbejdstilsynets rapport står der:

"Ansatte oplyser om en fælles morgenmad med x ansatte, at et navngivet medlem af den øverste ledelse (red.) stående og pegende af en ansatte med hævet stemme sagde 'nu holder du bare din kæft, nu gider jeg ikke høre mere fra din side - har du forstået - har du forstået? - du skal kun udtale dig om det, du har forstand på, men det bliver selvfølgelig ikke ret meget, for du har jo ingen forstand..'

Medlemmet fra den øverste ledelse siger til Arbejdstilsynet, at vedkommende tydelig kan huske eksemplet om skældud til en fælles morgenmad, og at dette foregik i august 2023. Medlemmet af den øverste ledelse siger, at vedkommende ikke er stolt af episoden og oplyser videre, at 'jeg er et menneske, og jeg kan også blive vred'. 

TV MIDTVEST har talt med lektor og arbejdspsykolog Thomas Jønsson fra Aarhus Universitet om rapporten, herunder de konkrete eksempler, som de ansatte fortæller om.

- Jeg tænker jo, at det er et frygteligt arbejdsmiljø at være i, at man skal gå og være bange for at blive overfuset. Det er udtryk for en ledelse, som er destruktiv i sin karakter, siger Thomas Jønsson.

Han fortæller desuden, at det rammer medarbejdere ekstra hårdt i tilfælde, hvor de krænkende handlinger kommer fra den øverste ledelse, fordi der er et ulige magtforhold.

Direktør: - Det er en hetz

TV MIDTVEST har ad flere omgange tilbudt direktøren for Erhvervshus Midtjylland Erik Krarup at stille op til interview. I den forbindelse har vi forelagt ham kritikken, der er rettet mod den øverste ledelse. 

Men det er ikke lykkedes at blive enige om præmissen for et interview. I Arbejdstilsynets rapport udtaler direktør Erik Krarup, at der aktuelt er et presset arbejdsmiljø i erhvervshuset. 

Direktøren oplyser videre, at han 'aldrig tidligere har oplevet en hetz', som der aktuelt foregår, og at han bliver enormt berørt af beskyldningerne. 

Direktøren er ikke den eneste, der har den opfattelse, at der er tale om en hetz. 

I en e-mail skriver en nuværende medarbejder til TV MIDTVEST:

“Jeg tror ikke, det kun handler om arbejdsmiljøet, men nærmere om at der er tale om en personlig vendetta mod ledelsen. Arbejdsmiljøet for nuværende (og siden januar) er tæt på uudholdeligt, og der er personer, der kalder deres kollegaer “stikkere” - kun fordi de ikke mener det samme som dem selv". 

I en aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået, fremgår det, at en anden nuværende medarbejder omtaler den nuværende ledelse som 'dygtige og engagerede chefer'.

Arbejdstilsynet har også talt med medarbejdere, der oplever en god arbejdsplads uden oplevelsen af upassende opførsel. Til det skriver Arbejdstilsynet, at det er 'få ansatte, der oplyser, at de har et godt arbejdsmiljø.' 

Har igangsat undersøgelse 

Undersøgelsespåbuddet betyder konkret, at Erhvervshus Midtjylland skal undersøge, om der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Torsdag kunne TV MIDTVEST fortælle, at bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland allerede har igangsat en ekstern undersøgelse. 

Til at foretage undersøgelsen har bestyrelsen udpeget det eksterne konsulentfirma Komponent, der gik i gang med arbejdet den 3. marts.

I rapporten fra Arbejdstilsynet fremgår det desuden, at undersøgelsen skal resultere i 'en plan med konkrete handlinger, der kan genoprette det gode arbejdsmiljø i erhvervshuset'.

Hver anden oplever, at andre bliver udsat for mobning eller krænkende

Arbejdstilsynet skriver også, at det desuden lægger vægt på den APV (arbejdspladsvurdering), der blev udarbejdet i efteråret 2023. 

I APV'en blev medarbejderne spurgt til, om deres kollegaer, så vidt de ved, bliver behandlet pænt uden mobning eller krænkende adfærd. Det svarer 47,1 procent "nej" til på kontoret i Herning. Det vil sige, at knap hver anden, så vidt de ved, oplever, at andre bliver udsat for mobning eller krænkende adfærd.  

I en kommentar til APV'en skriver en medarbejder fra Aarhus-kontoret: 

“Jeg ser/hører at der kan blive “kørt” på nogle medarbejdere fra nogle i ledelsens side. Det er som om der udpeges “ofre” som sættes fokus på."

Øverste ledelse genkender ikke konkrete episoder

TV MIDTVEST kunne torsdag fortælle, at i alt 21 nuværende og tidligere medarbejdere er gået direkte til erhvervshusets bestyrelse for at gøre opmærksom på udfordringerne med det psykiske arbejdsmiljø.

Nu kan TV MIDTVEST så fortælle, at Arbejdstilsynet har besøgt Erhvervshus Midtjyllands to kontorer i Aarhus og Herning, hvor de har talt med 28 nuværende medarbejdere i erhvervshuset om det psykiske arbejdsmiljø. 

En samtale, hvor medarbejdere kan udtale sig anonymt, så ledelsen ikke ved, hvem der har sagt hvad. Fælles for flere af medarbejdernes udtalelser er, at de peger på den øverste ledelse som årsagen til problemerne. 

I andre eksempler i Arbejdstilsynets rapport står der: 

“Ansatte er løbende blevet råbt af og skældt ud af to navgivne medlemmer af den øverste ledelse (red.), mens kolleger overværer dette. Ansatte oplyser, at der kan ‘falde brænde ned’, og et navngivet medlem af den øverste ledelse (red.) kan blive rasende og råbe af ansatte, eksempelvis hvis de begår fejl”

I et andet eksempel står: 

“Ansatte oplyser, at når et navngivet medlem fra den øverste ledelse (red.) kommer på kontoret i Herning påvirker det stemningen negativt, og ansatte tør ikke sige noget. Der har bl.a. været eksempel på, at det navngivne medlem af den øverste ledelse (red.) har råbt ‘hvor fanden er x’ ud i det åbne kontor i Herning, hvilket påvirkede de ansatte, som oplevede det stærkt ubehageligt.”

Det navngivne medlem af den øverste ledelse genkender ikke disse episoder, siger vedkommende til Arbejdstilsynet.  

- Frygteligt arbejdsmiljø 

Torsdag stod to tidligere medarbejdere frem og fortalte om deres oplevelse af at blive systematisk overvåget. De var samtidig bange for at lave fejl.

Fokusset på fejl er også noget, der bliver belyst af Arbejdstilsynet. I tilsynets rapport udtaler en af de ansatte:

“Ansatte oplyser, at det hele tiden sidder i dem, at der ikke skal ske fejl, da de ellers vil komme i ledelsens søgelys og opleve krænkende handlinger fra den øverste ledelse.”

- Det giver jo sådan en tavshedskultur, hvor vi ikke tør at begive os ud i at snakke med hinanden om, hvordan tingene i virkeligheden er. Uanset hvad, så er den her adfærd et brud på det ansvar, man har som leder. Både i forhold til at få arbejdspladsen til at fungere på det menneskelige plan, men også et ansvar for det psykiske arbejdsmiljø, siger arbejdspsykologen. 

Bakker op om direktøren

TV MIDTVEST har ad flere omgange tilbudt direktør Erik Krarup at stille op til interview. I den forbindelse har vi forelagt ham kritikken, der er rettet mod den øverste ledelse i Erhvervshus Midtjylland.

Men det er ikke lykkedes at blive enige om præmissen for et interview.

Vi har også rakt ud til formanden for bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland, Ib Lauritsen (V), der også er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Bestyrelsesformanden ønsker ikke at stille op til interview, men fortæller, at hele bestyrelsen bakker op om Erik Krarup som direktør.

Han henviser til, at de har igangsat en ekstern undersøgelse, som skal kortlægge det psykiske arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland.