Stjerne-besøg: - Kulturen kan være et frirum til bare at opleve, tænke og føle
Skuespiller Thure Lindhardt og musiker og forfatter Per Bloch tog fredag forbi Herningsholm Erhvervsskole i et nyt forsøg på at få mere kultur på skoleskemaet.
Frida Abildtrup mødte fredag morgen ind til en lidt anderledes form for undervisning.
Hun går til dagligt på Herningsholm Erhvervsskole, men fredag skulle hun ikke lære om at svejse eller bygge - men i stedet lære om kultur.
Skuespiller Thure Lindhardt og musiker og forfatter Per Bloch var nemlig inviteret forbi til at holde en samtalekoncert for eleverne.
- Det var meget anderledes, og man var sådan en del af det, siger Frida Abildtrup.
På scenen havde Thure Lindhardt og Per Bloch en samtale om usikkerhed, identitet og om at turde at være sig selv. Derudover fik eleverne mulighed for at synge med på en grønlandsk sang og lytte til et uddrag af Per Blochs bog "Rosa i al slags lys."
- Vi havde en lyst til at fortælle unge mennesker, at de er helt rigtige og lidt om, hvordan vi er blevet dem, vi er og give nogle gode tanker med til unge studerende, siger Per Bloch.
Nyt initiativ for erhvervsskoler
Samtalekoncerten er et eksempel på et nyt initiativ fra Region Midtjylland, der skal give Frida Abildtrup og hendes klassekammerater mere kultur på skoleskemaet.
Erhvervseleverne arbejder ofte meget med deres hænder, mens kulturen meget er noget, man tænker, føler og mærker. Kulturen skal være med til at ruste de unge studerende til at se og opleve verden på forskellige måder.
- Kulturen kan være et frirum for alle mennesker til bare at opleve, til at være, til at sanse og føle og tænke, og det har vi jo brug for, siger Thure Lindhardt.
Og der er noget, der tyder på, at det fredag i hvert fald har virket for Frida Abildtrup. Fredag blev hun blandt andet mindet om, at det er okay at vise følelser, selvom man er håndværker.
- Man kan godt have sådan en fordom omkring håndværker, hvordan de er, og man er sådan lidt rank i det, så det er meget fedt, at man ligesom kan være noget andet også. Man kan også godt være god til at snakke om følelser, siger hun.
Tænkt i nye baner
Det helt store håb med mere kultur på skoleskemaet er, at det på sigt kan lokke flere unge til at søge ind og gennemføre en erhvervsuddannelse.
Initiativet har blandt andet tager erfaringer med fra gymnasierne, der ofte er kendt for at skabe gode fællesskaber med kultur.
- Vi ved, at der bliver arbejdet ret meget med kultur på for eksempel gymnasier, der er gode til at skabe nogle fællesskabende initiativer, og det tænker vi, at det skal de også have på erhvervsskolerne, siger Rakel Nåvik, der er udviklingskonsulent hos kulturudvikling i Region Midtjylland.
Og der er brug for at tænke nyt. Hvis vi kigger på tallene, så var der 9.567 unge i 2015, der afsluttede en erhvervsuddannelse i Region Midtjylland, mens det tal endte på 6.297 i 2024.
- Det er jo klart, at vi håber på endnu større trivsel og endnu større tilfredshed med at tage de uddannelser her, og at endnu flere får øjnene op for alle de spændende ting, der foregår på erhvervsskolerne rundt omkring i landet, siger Allan Kortnum, der er direktør ved Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier