Familien Takwa skal splittes mellem Danmark og Syrien: - Jeg er chokeret
De fleste medlemmer af familien Takwa skal rejse tilbage til Syrien. Det har Flygtningenævnet besluttet, efter regeringen har igangsat en revurdering af 500 syriske flygtninges behov for beskyttelse.
Familien Takwa fra Holstebro følger situationen i Syrien nøje. Det er det land, de selv er flygtet fra for fem år siden, og som de frygter at skulle tilbage til. Men familien kan meget snart blive bedt om at pakke taskerne for at rejse til Damaskus, hvor de kommer fra.
I sidste uge fik 33-årige Emam Takwa en besked i sin e-Boks fra Flygtningenævnet. Her stod der, at hun sammen med sine to drenge på 10 år og 13 år skal rejse ud af Danmark, fordi nævnet vurderer, at det er sikkert nok at opholde sig i Damaskus-området.
- Jeg er chokeret. Det er meget trist og uretfærdigt, siger hun.
Hendes forældre har fået samme besked, og derfor skal de nu alle fem rejse tilbage til Syrien. Et land hun flygtede fra, efter hun mistede sin mand.
- Min mand døde af tortur, og det var virkelig svært, siger Emam Takwa, der læser på VUC.
Broren må blive
Som den eneste i familien må Emam Takwas storebror gerne blive i Holstebro. Han kom til Danmark et par år før sin søster og deres forældre, og han opholder sig i landet på andre vilkår.
- Det er meget svært for mig, fordi jeg føler, at min familie er mit ansvar, så jeg skal passe på dem, siger Fahed Takwa, der ejer et pizzeria.
Han frygter at skulle se sin familie rejse tilbage til Syrien. Et land der ifølge ham fortsat er alt for farligt at opholde sig i.
- Der er mange fra min familie og mine venner, der er døde i Syrien, og der er en i fængsel. Der er en syv-otte stykker fra min familie, som vi ikke ved, hvor er nu, siger Fahed Takwa.
100 syrere skal rejse ud
Det er regeringens beslutning om at revurdere 500 syriske flygtninges behov for beskyttelse, der har ført til, at det meste af familien Takwa nu skal forlade landet. Beslutningen er taget på baggrund af en række rapporter om situationen i Syrien.
- Jeg har fuld tillid til at udlændingestyrelsens kontor for landedokumentation har styr på det her. De udarbejder hele tiden rapporter om mange forskellige lande, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.
I alt har 100 af de syriske flygtninge på nuværende tidspunkt fået frataget deres opholdstilladelse som følge af rapporternes indhold.
Kritik fra støttepartier
Men flere kilderne, der medvirker i Udlændingestyrelsens rapporter, tager afstand fra konklusionerne, og det skærper kritikken fra regeringens tre støttepartier.
- Det er meget opsigtsvækkende med den her kritik, og jeg synes endnu engang, at det understreger vigtigheden af, at Danmark revurderer sin beslutning om at sende folk til Syrien, siger Carl Valentin, udlændingeordfører for SF.
Udlændingeministeren er nu kaldt i hasteforespørgsel om sagen.
- Jeg vil virkelig appellere til, at vi politikere ikke gør os selv til eksperter over sikkerhedssituationen i alverdens lande, siger Mattias Tesfaye.
Kan ikke tvinges hjem
Danmark er det eneste land i Europa, der har besluttet at se dele af Syrien som et sikkert sted at sende flygtninge retur til.
Men hos familien Takwa er der ingen tvivl om, hvorvidt det er sikkert at flytte til Syrien eller ej.
- Det er helt sikkert, at det ikke er sikkert, siger Fahed Takwa.
Danmark har ingen formel hjemsendelsesaftale med Syrien. Syrerne kan derfor ikke tvinges ud af landet, men de kan ende på et udrejsecenter.