Flere nye vaccinecentre åbnet i Nordjylland, men midtjyderne må fortsat køre langt efter vaccinen

Region Midtjylland holder fast i sine syv vaccinationscentre, mens nordjyderne kan se frem til 22 nye. Det betyder, at mange midtjyder fortsat skal bruge lang tid på transport, mens Region Nordjylland skruer ned for rejsetiden.

2:32
Annette Øster på 82 år synes ikke, det er rimeligt, at hun skal køre 40 kilometer for at blive vaccineret for corona.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Hvis man som 82-årige Annette Øster fra Nørre Snede bor langt fra en af de syv byer i Region Midtjylland, der har et vaccinationscenter, kan transporten være en udfordringen, når man skal stikkes.

Når det bliver hendes tur til at få det lille prik mod COVID-19, skal hun køre en tur på 40 kilometer for at komme til vaccinecentret i Herning.

- Selvom jeg har kørekort, så er jeg ikke glad for at køre ret langt. Det siger mine børn også, jeg skal lade være med, fortæller Anette Øster, der er pensioneret lærer.

Hun ville ønske, at hun kunne blive vaccineret meget tættere på hende bopæl.

- Jeg ville meget hellere have muligheden for at gå op og blive vaccineret heroppe på Bavnehøj eller eventuelt hos min læge i Ejstrupholm, siger hun.

Flere vaccinationscentre til Nordjylland

Annette Øster kan dog godt begynde at forberede sig på turen til Herning, for der er ikke udsigt til, at der åbner flere vaccinesteder i Region Midtjylland lige foreløbig.

- Vi har ikke haft vaccinen i mere end to-tre uger nu, og vi har været nødt til at få nogle erfaringer med det, før vi kunne udbrede det, siger regionsrådsformand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Anderledes ser det ud i Region Nordjylland, hvor de første af 22 nye vaccinationscentre åbnede onsdag. Det betyder, at nordjyderne kan se frem til en meget kortere køretid sammenlignet med midtjyderne, når de skal vaccineres.

- Der bliver brugt rigtig lang tid på transporten, og det kan være en svær ting at overskue for rigtig mange af de ældre medborgere, så derfor har vi valgt at sige, at vi vil oprette mange flere vaccinesteder tæt på, hvor man bor, så det er mere overskueligt at kommer dertil, siger Ulla Astman (S), der er formand for Region Nordjylland.

De praktiserende læger er klar

Anders Kühanu (S) er enig med regionsrådskollegaen fra Nordjylland i, at der skal gøres noget for at hjælpe dem, der har svært ved transporten, når der er indsamlet flere erfaringer.

- Vi skal ideelt set efter min opfattelse have det helt ud til de praktiserende læger. Det vil sige så tæt på borgerne som overhovedet muligt, så de har så kort vej, som vi kan give dem, til at blive vaccineret, siger han.

Ifølge Henrik Idriss Kise, der er formanden for de Praktiserende Lægers Organisation i Region Midtjylland, er han og hans kollegaer klar til at løfte opgaven med at vaccinere, hvis den bliver lagt ud til deres klinikker.

- Det, tænker jeg, er en rigtig god idé. Alle de her lægehuse, som er godt spredt i hele regionen, og som oftest er i nærheden af, hvor borgerne bor – det er vi helt klar på, siger han.

I Nørre Snede håber Annette Øster, at Region Midtjylland snart åbner for vaccinationer hos de praktiserende læger.

- Det ville være herligt. Så behøver jeg ikke at ulejlige min familie eller andre, siger hun.

Fire ud af de syv vaccinationscentre i Region Midtjylland ligger i Midt- og Vestjylland. Det gælder centrene i Holstebro, Herning, Silkeborg og Viborg.