Kims urne strandet i Filippinerne på grund af kæmperegning
En strid om penge kan få store konsekvenser for det sidste farvel til veteran Kim Rasmussen.
Pårørende til afdød veteran Kim Rasmussen er lige nu ved at indstille sig på, at familien og de nærmeste ikke får mulighed for at sige et sidste farvel ved en bisættelse.
Det fortæller bestyrelsesmedlem i foreningen Veteranskytterne Nikolaj Frederiksen, der har samlet penge ind til Kim Rasmussen, siden han blev indlagt på et hospital i Filippinerne tidligere på året.
- Man har taget en urne som gidsel i en økonomisk konflikt. Det er uværdigt i mine øjne, siger han til TV MIDTVEST.
I maj blev Kim Rasmussen ramt af en blodprop i hjernen under en rejse til Filippinerne. Siden da har han ligget på en intensivafdeling på et filippinsk hospital indtil sin død i oktober.
Han er efterfølgende blevet kremeret af en bedemand, hvor hans urne nu er strandet 10.000 kilometer fra Danmark på grund af filippinske regler og en strid om penge.
For at forstå, hvorfor urnen er strandet, er man nødt til at dykke ned i Kim Rasmussen og hans historie.
48-årige Kim Rasmussen er tidligere soldat og blev udsendt første gang til Kosovo for over 25 år siden.
Ifølge hans søster, Mari-Ann Rasmussen fra Ikast, har hans indsats for Danmark resulteret i alvorlig PTSD, hvor han på daglig plan måtte indtage omkring 30 piller.
Uden, at familien var informeret, drog han 10. maj 2024 til ø-staten i Asien uden en rejseforsikring. Seks dage senere blev han ramt af en blodprop.
Dele af behandlingen på det filippinske privathospital er blevet betalt via en indsamling under foreningen Veteranskytterne, der tæller 200 medlemmer.
Samlet set har foreningen indsamlet omkring 410.000 kroner i alt, hvor omkring 310.000 blandt andet er blevet brugt på behandlingen, indlæggelsen, kremering, urne og transport af denne.
Foreningens indsamling kan dog ikke stå mål med de udgifter, som det langvarige hospitalsophold har resulteret i.
En slutopgørelse fra hospitalet, som foreningen har delt med TV MIDTVEST, viser, at der stadig er en ubetalt regning på 3.334.965,84 filippinske peso, som svarer til knap 400.000 kroner.
- Vi havde betalt regningen, hvis vi havde pengene, siger Nikolaj Frederiksen, der roser hospitalets behandling.
I en mail til foreningen oplyser hospitalet, at man ikke vil videregive dødsattesten for Kim Rasmussen, før hele regningen er betalt.
Skal dække løn
Netop dødsattesten er afgørende for, at man lovligt kan fragte Kim Rasmussens urne til Danmark fra Filippinerne.
Filippinske Bureau of Qurantine, der udsteder transporttilladelse for blandt andet urner, oplyser på sin hjemmeside, at det kræver en dødsattest, før der kan gives tilladelse til at rejse med en urne.
- Vi har det dårligt med, at man har taget urnen som gidsel i en økonomisk konflikt, som hospitalet har med Kim og hans familie, siger Nikolaj Frederiksen.
TV MIDTVEST har onsdag formiddag været i telefonisk kontakt med hospitalet for at få en uddybende kommentar fra hospitalets økonomichef.
Det har ikke været muligt.
I en mail til foreningen skriver økonomichefen, at betalingen er nødvendig for at sikre, at den række af læger, der har givet behandling til Kim Rasmussen, får deres løn.
Ifølge regningen skal der blandt andet betales løn til 14 hospitalsansatte. Derudover er der store udgifter til medicin og respirator.
- Det er absolut fair, at de ansatte får løn for deres arbejde. Det er prisværdigt, at de har passet og plejet Kim og givet så god behandling som muligt, forklarer Nikolaj Frederiksen.
Udenrigsministeriet har tidligere oplyst, at der ikke er lovhjemmel til at yde økonomisk støtte til at betale for Kim Rasmussens hospitalsregning.
Har plan b
Nikolaj Frederiksen fortæller, at Veteranskytterne har forsøgt at indgå i forhandlinger med hospitalet om regningens størrelse.
Foreningen har blandt andet tilbudt at betale omkring 100.000 kroner, som er det beløb, den råder over, for at få adgang til dødsattesten.
Foreningen er dog blevet mødt med et krav om den fulde betaling. Det bakkes op af den mail-korrespondance, som TV MIDTVEST har set.
Nikolaj Frederiksen vil i løbet af de næste dage gøre et sidste forsøg på at indgå en aftale med hospitalet.
- Vi har gjort det, vi kunne.
- Jeg vil nu have bekræftet, at hospitalet ikke vil imødekomme vores tilbud, forklarer han.
Nikolaj Frederiksen fortæller, at foreningen og Kim Rasmussens pårørende nu er begyndt at indstille sig på, at de 100.000 kroner skal gå til en mindehøjtidelighed for den afdøde veteran.
TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra Kim Rasmussens søster, Mari-Ann Rasmussen. Det har ikke været muligt.
Veteranskytterne har fået hjælp af Udenrigsministeriet. TV MIDTVEST har bedt ministeriet om dets udlægning af sagen.
Ministeriet er ikke vendt tilbage inden artiklens udgivelse.