Til kamp mod dommermangel: I Nørre Nissum skaber de fremtidens fodbolddommere
Der mangler lige nu 250 dommere i Jylland, og gennemsnitsalderen blandt de aktive er alt for høj. Det gør de nu noget ved i Nørre Nissum.
Lige nu står DBU og mangler 250 fodbolddommere i hele Jylland. Derudover er rigtig mange af de aktive fodbolddommere i den ældre kategori, og det betyder, at problemet bare vokser, når de beslutter at lægge fløjten på hylden.
Det forsøger de at afhjælpe på Nørre Nissum Efterskole. Her er man nemlig i gang med at uddanne morgendagens fodbolddommere.
- Vi synes, det er vigtigt, at der kommer flere dommere til. Vi kan se, at mange dommere er oppe i årene, og så synes vi, at vi som efterskole har gode muligheder for at hjælpe til med det og rekruttere nye dommere, siger Henrik Møldrup, der er lærer på Nørre Nissum Efterskole
Seks elever har netop afsluttet dommeruddannelsen på skolen. De er nu klar til at udfylde lidt af det store hul, der i øjeblikket kan aflæses i antallet fodbolddommere i Danmark.
- Jeg er meget interesseret i fodbold, og så kunne jeg godt tænke mig at få et større indblik i sporten, fortæller Asger Kloster Aalund, der er nyuddannet fodbolddommer på Nørre Nissum Efterskole
- Jeg synes, at det er fedt at kunne kalde sig dommer, for der er lidt prestige i det. Det giver lidt mere respekt fra de andre på fodboldbanen, siger Viktor Kamstrup Lauritsen, der også er nyuddannet fodbolddommer.
DBU klapper i sine ´små hænder´
Jakob Bille, der er dommerchef i DBU Jylland, oplyser, at mange af de fodbolddommere, som er over 60 år, dømmer rigtig mange kampe. Nogle af dem dømmer helt op til syv kampe om ugen, og derfor skal der en del nye unge dommere til at få sæsonens kampprogram til at gå op.
Han glæder sig derfor over det initiativ, som Nørre Nissum Efterskole har taget.
- Jeg klapper jo i mine små hænder, for det er jo simpelthen lige det, vi gerne vil. Ud og få fat i de unge mennesker, så fødekæden er intakt, og vi kan få dommere ind i systemet, fortæller Jakob Bille.
Mulighed for fantastiske oplevelser
En af dem, der allerede har fået øjnene op for dommerfaget, er superligadommer Michael Tykgaard. Han har siden 2003 arbejdet som dommer ved siden af sit hverdagsjob som politimand.
Han blev i 2010 forfremmet til at dømme kampe i landets bedste fodboldrække, og han opfordrer sine nye unge dommerkollegaer til at holde fast i dommerfaget.
- Der er jo rigtig mange muligheder for fantastiske oplevelser, så har man talentet og gå-på-mod, så er det bare med at klø på. Hvis man får opbygget den erfaring, der skal til, så kommer oplevelserne, og det er fedt, fortæller Michael Tykgaard.
Yderligere fire efterskoler har henvendt sig til DBU for at kopiere modellen fra Nørre Nissum Efterskole.