Nu bliver ministerium involveret i sag om præst anklaget for overgreb

Allerede i december blev kirken informeret om de alvorlige anklager. Nu har ministeriet bedt om en orientering.

En sag om en præst i Ribe Stift, der er anklaget for at stå bag et seksuelt overgreb på en pige for år tilbage, er nu endt hos ministeriet, efter folkekirken i adskillige uger har kendt til anklagerne.

Det bekræfter Henrik Vagner fra By-, Land- og Kirkeministeriet, der er HR-chef for folkekirken, overfor TV MIDTVEST.

- Vi ser med stor alvor på sagen, siger Henrik Vagner.

Ministeriet oplyser, at man nu har bedt biskopperne i Viborg og Ribe stifter om en skriftlig orientering om sagen. 

Præsten var ansat i Viborg Stift, da det påståede overgreb fandt sted for snart 15 år siden. Offeret gjorde i december 2024 stiftet opmærksom på anklagerne.

I løbet af januar blev også Ribe Stift, hvor præsten i dag er ansat, gjort opmærksom på anklagerne mod præsten.

Selvom kirken ifølge TV MIDTVESTs oplysninger i flere uger har kendt til anklagerne er det først torsdag, at ministeriet blev gjort bekendt med sagen, oplyser Henrik Vagner.

En aktindsigt fra ministeriet viser, at Mette torsdag kontaktede ministeriet og informerede om anklagerne.

Fredag bringer TV MIDTVEST en længere artikel med den i dag 29-årige Mette, der anklager den pågældende præst, for at have udnyttet et ulige magtforhold mellem de to.

0:30
Hør Mette fortælle om sine overvejelser ved at stille sig frem.
Foto: Kasper Kristensen, TV MIDTVEST

Vurderet af politiet

Ifølge Mette blev hun udsat for det, hun betegner som et seksuelt overgreb, mens hun modtog sjælesorg ved præsten. På det tidspunkt var hun under 18 år, og han var ansat i Viborg Stift.

Sjælesorg er et centralt begreb i den danske folkekirke, hvor præster i århundreder har tilbudt et fortroligt rum, hvor sognebørn kan få vendt tanker om sorg, ensomhed eller andre eksistentielle spørgsmål.

Den anklagede præst har ikke ønsket at forholde sig til anklagerne, men politiet har to gange vurderet, at han ikke har overtrådt straffeloven.

Derfor kontaktede Mette i december stiftets biskop, Henrik Stubkjær, for at gøre ham opmærksom på sagen. Efterfølgende har hun også kontaktet Ribe Stift, hvor præsten i dag er ansat.

Biskoppen i Ribe Stift, Elof Westergaard, bekræfter over for TV MIDTVEST, at han har kendskab til de anklager, der rettes mod den præst, han for nylig har ansat i sit stift.

- Jeg er bekendt med sagen, og jeg tager den meget alvorligt, siger Elof Westergaard.

Møder på job

Det er uvist, hvornår biskoppen fik kendskab til omfanget af anklagerne, men 17. januar tog TV MIDTVEST kontakt til biskoppen for at spørge ind til sagen.

Præsten står i skrivende stund til at gennemføre flere gudstjenester i nærmeste fremtid.

Stiftet har ellers mulighed for at hjemsende præsten, der er ansat på overenskomst, mens man undersøger sagen nærmere.

Det fremgår af oplysninger fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside.

En hjemsendelse er langt fra unormal i sager, hvor medarbejdere er under alvorlig anklage.

- Biskoppen har pligt til at undersøge det, når der kommer beskyldninger af denne her karakter. Stiftet har nemlig en risikosituation, hvor man skal sikre, at det ikke sker igen. Og imens man undersøger det, vil det nemmeste være at sende præsten hjem for at få arbejdsro, forklarer professor i arbejdsret ved Syddansk Universitet Natalie Videbæk Munkholm.

Biskop Elof Westergaard bekræfter, at han ikke har hjemsendt den anklagede præst. TV MIDTVEST har spurgt ham, hvorfor han ikke har valgt at gøre det, men det har han ingen kommentarer til.

- Jeg har indkaldt præsten til et møde. Derudover er det en personalesag, og mere kan jeg ikke sige, lyder det fra biskoppen.

Det er i skrivende stund uvist, hvornår den skriftlige orientering skal være ved ministeriet.

Forsidefoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix