Ny aftale skal få danskere til at blive på arbejdsmarkedet

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en ny aftale om danskernes pension.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Flere skal spare op til deres egen pension. Og flere danskere skal blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Det er hovedmålene i den aftale om danskernes pension, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag har indgået på et møde i Finansministeriet.

V-regeringen spillede oprindeligt ud med, at alle danskere skulle blive et halvt år længere på arbejdsmarkedet. Det indgik i den såkaldte 2025-plan fra august sidste år.

Det er dog pillet ud af aftalen efter pres fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

I stedet forsøger aftalepartierne via incitamenter at gøre det mere attraktivt at gå senere på pension og spare op til sin egen alderdom. Finansminister Kristian Jensen (V) siger:

- Danmark bliver stærkere og tryggere, når borgerne bedre kan tage vare på sig selv. Derfor skal det kunne betale sig at arbejde, og det skal betale sig at spare op til pension.

- Begge disse principper tager denne aftale hånd om, når vi gør det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet og forbedrer incitamentet til at spare op, siger Kristian Jensen.

Han fastslår, at mange danskere allerede frivilligt er begyndt at blive længere på arbejdsmarkedet.

Fra år 2000 til år 2015 er antallet af danskere, der arbejder, selvom de har nået pensionsalderen, steget fra 64.000 til 184.000 danskere.

Det skal gerne forstærkes, hvis regeringen skal nå sin ambition om at øge beskæftigelsen med 55-60.000 personer i 2025.

Kristian Jensen vil dog ikke spå om, hvor mange ekstra der vil vælge at blive på arbejdsmarkedet som følge af tirsdagens aftale.

- Nogle af de initiativer, vi tager, har vi for lidt erfaring med, til at vi kan regne på det, siger Kristian Jensen på spørgsmålet om, hvor meget pensionsaftalen vil øge arbejdsudbuddet.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, siger:

- Vi er rigtig glade for aftalen. Man skal huske på, at regeringens oprindelige udspil var at hæve pensionsalderen. Det sagde vi nej til. Vi ville hellere kigge på, hvordan vi motiverer folk til at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

- Der har vi fået lavet en rigtig god aftale, siger René Christensen.

Med aftalen vil regeringen og Dansk Folkeparti belønne dem, der bliver nogle ekstra år på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage, så snart det er muligt.

Derfor bliver det muligt skattefrit at få udbetalt sine efterlønsbidrag, mod at man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn.

Samtidig bliver det mere fleksibelt end i dag at få udbetalt sin folkepension på et senere tidspunkt, hvis man vælger at arbejde efter folkepensionsalderen.

Det betyder, at den enkelte selv kan vælge, om den udskudte pension skal udbetales som et engangsbeløb eller over en længere periode.