Sag viser behov for klare retningslinjer, mener professor emerita
Kun et stift har indført klare regler, der forbyder et seksuelt forhold mellem en præst og et sognebarn, der får sjælesorg.
Der bør stå sort på hvidt, hvordan en præst skal opføre sig, når et sårbart sognebarn deler sine sorger.
Det mener professor emerita i kønsforskning ved Aalborg Universitet Anette Borchorst, som i flere år har beskæftiget sig med krænkelser i Folkekirken.
Meldingen fra den tidligere professor kommer efter TV MIDTVEST fredag kunne fortælle om den i dag 29-årige Mette, der har valgt at stille sig frem, da hun frygter, at en præst på ny vil udnytte magtforholdet til andre sognebørn.
Ifølge Mette blev hun udsat for det, hun betegner som et seksuelt overgreb, da præsten udnyttede et ulige magtforhold mellem de to, da hun var under 18 år.
Den anklagede præst har ikke ønsket at forholde sig til anklagerne, men politiet har to gange vurderet, at han ikke har overtrådt straffeloven.
- Den her sag viser, at der er behov for at lave nogle klare spilleregler - også selvom den ligger langt tilbage, mener Anette Borchorst.
Præster er godt beskyttet
Anette Borchorst peger på, at præster i mange tilfælde er godt sikret mod krænkende adfærd fra kolleger eller borgere. Arbejdsmiljølovgivningen dikterer blandt andet, at de ansatte i kirken ikke må opleve chikane. De regler gælder ikke for sognebørn.
Anette Borchorst har set nærmere på reglerne i udlandet. Ifølge hende har man i eksempelvis Norge fastsat retningslinjer for præsters adfærd ved sjælesorg.
I Danmark er det indtil videre kun Helsingør Stift, der har indført lignende retningslinjer.
Retningslinjerne fra Sjælland er mere veldefinerede end det såkaldte decorumkrav, som gælder for præster.
Klare regler
I retningslinjerne fra Helsingør Stift fremgår det blandt andet at "præster ikke må udvikle en ikke-faglig, herunder seksuel, relation til en person, der opsøger præsten og som er i en sårbar og udsat situation, fx i forbindelse med sjælesørgeriske samtaler".
- Hvis man vil undgå krænkelser kan man forebygge med retningslinjer, pointerer Anette Borchorst, der har været involveret i arbejdet med at fastlægge et adfærdskodeks i Helsingør Stift.
Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær har over for TV MIDTVEST fastslået, at præster i Viborg Stift ikke må indlede et seksuelt forhold til en person, de har sjælesørgersamtaler.
Der er dog ikke tale om et adfærdskodeks magen til det, man finder i Helsingør Stift.
Anette Borchorst fortæller videre, at et adfærdskodeks kan give grundlag for en god debat i kirken.
- Det kan være med til at flytte noget, hvis man diskuterer sig frem til et kodeks, fastslår hun.