Tagpap er hvert år skyld i flere brande

Selv hvis det er fagfolk, der står for arbejdet, så kan der hurtigt ske ulykker i forbindelse med at lægge tagpap på et tag. Hvert år må brandvæsnet rykke ud til flere af den type brande.

tagpap.jpg

Det var under svejsearbejde på et tag med tagpap, at der pludselig gik ild i købmandsbutikken i Snedsted i Thy. Og det er langt fra første gang, brandvæsnet er rykket ud til en brand, der er opstået i forbindelse med arbejde med tagpap.
Det kan nemlig hurtigt gå galt, hvis ikke der er styr på sikkerheden ned til mindste detalje.

- Det er at jeg holder gasbrænderen i bevægelse hele tiden, for hvis jeg holder den for længe, så kan jeg se, at tjæren løber og træet bliver sort, og så er det vi har risiko for, at vi har en potentiel brand, siger Henrik Gade Nielsen, Viceberedskabsinspektør, Beredskabscenter Nordjylland Vest.

Alene i Nordjyllands Beredskabs område sker der hvert år en til to brænde som følge af arbejdet med tagpap. I september 2014 gik der brand i taget på Kris Stanczuks skomagerbutik. I maj 2015 var et ældre ægtepar i Viborg ved at brænde inde. Og så sent som onsdag eftermiddag var den gal i Snedsted, da den lokale købmand brændte ned.

Gør-det-selv-folket skal være ekstra opmærksomme
Ulykkerne med tagpap sker ikke kun for de professionelle. Mange private kaster sig også ud i at brænde tagpap. Og det er særligt den gruppe, der skal være ekstra opmærksomme på reglerne.

- Hvis der går i ild i selve tagpladen, så er forholdsreglen, at vi bare ruller tagpappet på og kvæler selve branden i stedet for. Lykkedes det ikke, vil ilden brede sig og varmen trække opad og dermed øge brandfaren, siger Henrik Gade Nielsen, Viceberedskabsinspektør, Beredskabscenter Nordjylland Vest.

Skal du selv lægge tagpap derhjemme, er det en regel, at du har en skumslukker stående. Tagpap brænder ved en temperatur på omkring 230 grader, mens træ skal op på omkring 300 grader.

 

0:27
Henrik Gade Nielsen, Viceberedskabsinspektør, Beredskabscenter Nordjylland Vest.