Alle kan være med: Find foråret og bidrag til forskning i klimaforandringer

Forskerne mangler viden om, hvad klimaændringerne betyder for den danske natur. Derfor opfordrer de alle til at registrere 20 letgenkendelige forårstegn i projektet "Find Foråret".

1:16

Foråret er i fuld gang, og det er svært at overse alle de velkendte forårstegn: De hvide anemoner i skovbunden, når mirabelletræerne blomstrer, og når vi opdager årets første citronsommerfugl.

En af dem, der elsker at komme ud i naturen her i foråret, er Inge Jakobsen fra Fossil- og Moler Museet på Mors. 

- Det er den årstid, man længes efter, når lyset og solen rigtigt kommer frem, fortæller Inge Jakobsen

Men foråret er ikke, hvad det har været, for klimaændringerne rykker rundt på tingene.

Derfor har Museum Mors, Fur Museum, og Naturhistorisk Museum i Aarhus og København startet "Find foråret". Et projekt, hvor vi alle sammen kan hjælpe med at registrere 20 udvalgte forårstegn.

- Jeg er med, fordi jeg elsker at være ude i naturen, og jeg ved, at Fossil- og Molermuseet er med, og de ved mest om sten. Så sagde jeg, om ikke de havde brug for en naturnørd, og det ville de gerne, fortæller Inge Jakobsen 

- Min opgave er, at få så mange som muligt ud i naturen og få dem til at synes, at det er ret spændende at være med i projekt " Find Foråret ", fortæller Inge Jakobsen.

20 letgenkendelige forårstegn, som kan findes de fleste steder i landet.
20 letgenkendelige forårstegn, som kan findes de fleste steder i landet.

Der er god grund til, at vi alle sammen skal registrere, når anemoner, hyld og ramsløg blomstrer.

- Vi vil gerne blive kogere på, om der er sammenhæng mellem de klimaforandringer, der sker, og arternes fennologi, altså hvornår kommer for eksempel de første sommerfugle frem, og passer det med, at de planter, de lever på, også er fremme, fortæller Jonas Kolding Larsen, der er biolog og projektkoordinator ved Naturhistorisk Museum København.

Det handler om at sætte fokus på naturen og de ændringer, der er i naturen, men det handler også om at involvere så mange som muligt, fortæller projektkoordinatoren.

- Det primære er at indsamle resultater og data, og for de fleste betyder det noget at være med til at samle viden. Sekundært vil vi gerne involvere så mange som muligt og få flere til at sætte pris på naturen, siger Jonas Kolding Larsen fra Naturhistorisk Museum København.

På Mors har Inge Jakobsen lavet en lille gåtur med skilte, der hjælper til at finde de 20 forårstegn. 

- Endnu er der ikke så meget at se her på Mors, men foråret strækker sig over de næste par måneder, så det er bare med at komme ud og holde øje, og lige nu kan du være heldig at finde ramsløg, og dem kan man jo spise, fortæller Inge Jakobsen med et smil. 

Målet er, at så mange borgere som muligt har lyst til at tage ud og opleve foråret i naturen og på samme tid registrere de forårstegn, som de finder. Du kan læse meget mere om projektet og se, hvordan du deltager her.