Nu er ansøgningen sendt afsted: Her vil de skrive historie
Kulturministeren har onsdag skrevet under på en ansøgning om at få optaget to molerskrænter på Fur og Mors som UNESCO verdensnaturarv. Det kan blive de første midt- og vestjyske steder på listen.
Det er ikke hvad som helst, der bliver optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv.
Den tæller blandt andet Great Barrier Reef, Grand Canyon og Yellowstone naturnationalpark. I den sammenhæng klinger Hanklit på Mors og Knude Klint på Fur måske knapt så storslået.
Men det lykkedes for Stevns Klint at blive optaget i 2014, og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) kan ikke se, hvorfor den ansøgning, han i dag har underskrevet og sendt af sted, ikke også skulle blive godkendt.
- Ganske enkelt enestående naturarv, der fortæller om Danmarks og verdens fjerne fortid. Derfor har jeg nu på vegne af Danmark underskrevet en officiel ansøgning om at få de to kystklinter optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, siger han i en pressemeddelelse.
Ansøgning er før blevet afvist
Det er ikke første gang, de prøver at få klinterne på listen over verdensnaturarv.
Museerne, kommunerne og alle de andre mennesker, der brænder for at formidle vigtigheden af det oldgamle øjebliksbillede af naturen, som ligger indkapslet i moleret på Fur og Mors.
En ansøgning i 2012 nåede aldrig længere end til kulturministeriet. Men denne gang vil det lykkes, fordi de har lagt fokus på fisk. Det tidligere forsøg var for bredt funderet, lyder det fra en af hovedkræfterne bag den nye ansøgning til UNESCO.
- Vi har de bedst bevarede fiskefossiler i verden fra det punkt i jordens historie, hvor dinosaurerne uddør og benfiskenes udbredelse virkelig tager fart, siger Jan Audun Rasmussen, museumsinspektør, på Fossil- og Molermuseet Mors.
Det var dengang for 65 millioner år siden, da en asteroide pludselig vendte op og ned på jordens klima. Noget, der stadig er relevant at kigge på i dag.
- Vi kan vise, hvordan fisk har tilpasset sig de kæmpemæssige klimaforandringer, vi oplevede for 56 mio. år siden. Dengang nåede middeltemperaturen ved havoverfladen 30 grader, vi havde subtropisk klima i Danmark, så det sætter de klimaforandringer, vi ser nu, i perspektiv.
- Det er en mulighed for at studere et ’worst-case’ scenarie, siger Jan Audun Rasmussen.
Hvad er moler?
Moler er ler, der er blandet med mikroskopiske algers luftige skeletter for millioner af år siden. Det giver leret nogle helt unikke egenskaber, som blandt andet har været udnyttet som isolerende sten i ovne og væskesugende granulat til kattegrus og oliespild.
Moleret findes kun de to steder i Nordeuropa, nemlig på Fur og Mors, men sjældenheden og de praktiske anvendelsesmuligheder er slet ikke nok til at komme i betragtning til verdensarvslisten.
Det skal være et stykke geologi, som har relevans for hele menneskeheden og forståelsen af verdens udvikling og livets evolution.
Om molerklinterne klarer skærene bliver afgjort i sommeren 2026.