Nu begynder massevaccination, men lægerne mangler vacciner

Fra 1. oktober kan personer over 50 år og andre, som er i øget risiko for svært sygdomsforløb, få covid-19 og influenazavaccine. Men der er for få vacciner til de praktiserende læger, fortæller PLO.

Det er personer over 50 år og andre som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, som bliver tilbudt vacciner.
Det er personer over 50 år og andre som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, som bliver tilbudt vacciner.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Efteråret er godt i gang, og det gælder også for efterårets sygdomme. 

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen fra 1. oktober 2022, at alle over 50 år, og personer under 50, som er i særligt udsat målgruppe, bliver vaccineret mod covid-19, mens personer over 65 år også anbefales at blive vaccineret for influenza. 

Borgerne kan blive vaccineret på et vaccinationscenter eller hos deres egen læge.

Der er bare ét problem. 

De praktiserende læger kan ikke få så mange vacciner, som de gerne vil. Det fortæller formand for PLO, Praktiserende Lægers Organisation, i Midtjylland, Henrik Idriss Kise. 

- Man kigger på, hvor mange borgere man vaccinerede sidste år, og så bestiller man nogenlunde det samme. Men i år har staten kun indkøbt lige præcis det antal, som er i den afgrænsede målgruppe, og det betyder, at fordelingen af vaccinerne skal være meget præcis, og det er nærmest en umulig opgave, mener Henrik Idriss Kise, som selv har klinik i Sorring ved Silkeborg. 

Indkøbt begrænset parti

Det er regionerne, der står for at fordele vaccinerne til vaccinationscentre og lægehuse, som er tilmeldt ordningen.

I et skrifteligt svar fra Sundhedsplanlægningen i Region Midtjylland til TV MIDTVEST, skriver regionen: 

- Vi vurderer løbende, hvordan vaccinerne skal fordeles så vi understøtter om borgerne ønsker vaccination i almen praksis eller på et vaccinationscenter.

- I forhold til influenzavaccinerne har regionen en opgave med at sikre en hensigtsmæssig fordeling af vaccinerne, så der ikke opstår unødigt spild.

Frygter, at borgerne opgiver

Men den politik går ud over borgerne, mener PLO-formanden i Midtjylland. 

- Det har den betydning, at borgerne risikerer at møde op et sted, hvor man er løbet tør for vaccinen, og så må man henvendes sig et nyt sted, eller komme igen en anden dag. Og så må vi bare håbe, at borgerne har tålmodigheden til det. 

Han frygter, at den nye organisering af vaccinerne vil få nogle i den udsatte gruppe til at fravælge vaccinerne. 

- Formålet med at tage almen praksis ind som vaccinationscenter er jo at få flere vaccineret. Vi tror på, at jo mere tilgængelig vaccinationsstedet er, desto flere vil blive vaccineret, og derfor skal det være muligt at blive vaccineret hos egen læge, som man kender, især, hvis man har langt til ét af de regionale vaccinecentre. 

- Når en vaccine hos ens læge så ikke er tilgængelig, så mister borgerne motivationen. Der er nogen, der har taget fri, og som måske ikke får vaccinen, og så kommer man måske ikke tilbage igen, det er det, jeg frygter, forklarer Henrik Idriss Kise. 

Mindre problem i Region Midtjylland

PLO-Midtjylland retter sin kritik mod beslutningen om kun at indkøbe lige præcis nok til at dække målgruppen. 

Det er Sundhedsministeriet, som står for at indkøbe vacciner, og her lyder svaret, at der er stort fokus på at bruge vaccinerne fornuftigt.

Det skriver Sundhedsministeriet i en mail til TV MIDTVEST. Og skriver desuden:

- Influenzavaccinerne leveres løbende til praktiserende læger rundt i landet, og det er også muligt løbende at bestille flere. Der er risiko for spild ved store leverancer, da vaccinerne ikke må tilbageleveres eller videregives til eksempelvis andre læger. Desuden skal vaccinerne fordeles mellem alle vaccinationssteder, herunder også de store vaccinationscentre. Det samlede antal vacciner, som bestilles til det offentlige program i en region, tilpasses løbende i samarbejde med interessenter.

Selvom Henrik Idriss Kise og de andre praktiserende læger først går i gang med at vaccinere mandag morgen, så er der allerede udfordringer i gærde. 

- Jeg kan se det på antallet af henvendelser fra mine kollegaer, som kontakter regionen og PLO, fordi de er udfordret af, at de ikke får de vacciner, som de mener, de kommer til at skulle bruge, siger Henrik Idriss Kise. 

Men han understreger, at problemet er mindre i Region Midtjylland, end det er i andre regioner. 

- Der er forskel på, hvordan regionerne vælger at løse opgaven, og i Region Midtjylland er vaccinerne ikke så begrænsede, som de er andre steder. Men de har jo ikke råd til at sende for mange vacciner ud - for de kan jo ikke sådan sendes retur, forklarer Henrik Idriss Kise. 

Derfor opfordrer han alle, som er i den gældende målgruppe til at møde op og få en vaccine, så snart de kan.

- De fleste steder vil man have nok vacciner, og så løser vi det hen ad vejen, hvis der kommer et forsyningsproblem. Så det skal ikke afholde nogen fra at møde op, det opfordrer vi alle til at gøre, siger han.