Tvunget til at betale 491.000 – ægtepar uvidende om kræftfremkaldende grund
Fund af kræftfremkaldende opløsningsmidler i undergrunden gør, at et ægtepar skal betale kompensation til det par, der købte deres hus i 2010.
I 2010 solgte ægteparret Henriette Olesen og Eigil Kølbæk Olesen deres hus på Guldregnallé 9 i Videbæk. De havde fundet deres drømmehus et andet sted. Men nu er drømmen blevet til et mareridt.
Retten i Herning har afsagt en dom, der siger, at ægteparret skal betale 400.000 kroner til dem, der købte huset i Videbæk som et afslag i købsprisen og yderligere betale sagsomkostninger på i alt 91.000. Det skal de, fordi den grund, som det solgte hus ligger på, er forurenet.
Men det vidste Henriette Olesen og Eigil Kølbæk Olesen ikke, da de solgte huset i 2010.
- Det er fuldstændig urimeligt, at det er os, der skal betale. Vi har ikke haft kendskab til det. Og det er ikke os, der har forurenet jorden, siger Eigil Kølbæk Olesen om den sag, der nu kan tvinge ægteparret til at sælge deres nye hus.
Først i 2015 – altså fem år efter, at de havde solgt huset i Videbæk – hørte ægteparret om forurening af grunden.
Kræftfremkaldende undergrund
Ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern, der har fulgt sagen tæt, har Guldregnallé 9 og tre andre grunde i området kræftfremkaldende opløsningsmidler i undergrunden. Fordi der i 1940’erne, 50’erne og 60’erne var en fyldeplads.
I 1974 udstykkede Videbæk Kommune grundene, og fordi det er mere end 30 år siden, kan kommunen ikke stilles til ansvar.
Efter det kom frem, at grunden har kræftfremkaldende opløsningsmidler i undergrunden, faldt husværdien drastisk. Og det er derfor, at nuværende ejere skal kompenseres.
Det skal de af de tidligere ejere, Henriette Olesen og Eigil Kølbæk Olesen, har Retten i Herning nu besluttet.
- Det værste scenarie er, at vi må sælge det her hus for at finde pengene, siger Eigil Kølbæk Olesen, før Henriette Olesen fortsætter:
- Det ville jeg have det rigtig skidt med. Det er jo her, vi skal blive gamle sammen.
Borgmester vil se på sagen
Siden 1974 er Videbæk Kommune blevet en del af Ringkøbing-Skjern Kommune. Kommunen er blevet frifundet i sagen, og derfor er der ikke juridisk noget, der gør, at kommunen skal betale kompensation.
Men det er muligt, at kommunen alligevel gør det.
- Tilbage i januar 2018 behandlede vi sagen. Den havde været på økonomiudvalgets dagsorden flere gange undervejs. Efter behandlingen gik vi ud og sagde, at når sagen var kørt færdig retsligt – og det er den nu – så vil vi tage den op til fornyet behandling og se, om vi kan finde en model, hvor vi eventuelt kan give noget erstatning, siger borgmester Hans Østergaard.
Borgmesteren lægger vægt på, at det er en forpligtelse, som kommunen har rent moralsk, der gør, at de vil gå ind i sagen, selvom de er frikendt.
- Det er noget, ægteparret uforvarende er kommet i. Det er ikke noget, de har skyld i på nogen som helst måde, slår Hans Østergaard fast.
Derfor skal det drøftes i næste uge på et kommunalt møde, om kommunen kan give økonomisk erstatning i sagen.
Her håber Henriette Olesen og Eigil Kølbæk Olesen, at kommunen vil give dem fuld kompensation.