Brand ramte unik morgenmads-maskine: - Det er en katastrofe

Verdens eneste maskine, der laver en dansk morgenmadsspecialitet, er gået i stykker. Det skete ved en brand i nat.

(Arkivfoto).
(Arkivfoto).
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

I Borris har de verdens eneste maskine, der producerer ymerdrys og øllebrød - eller det gjorde den. For nu er maskinen ukampdygtig, efter der gik ild i den.

For natten til onsdag brændte det hos Funkisfood i den vestjyske by uden for Skjern. Onsdag middag var direktør og ejer Morten Hingsberg så klar til at gøre status:

- Det er en katastrofe, at produktionen stopper for en periode, siger han.

Fabrikkens bedste bud er, at den specialfremstillede maskine brød i brand, fordi et leje ikke roterede hurtigt nok.

Maskinbranden satte 15 brandfolk i sving. For klokken 01.14 blev brandvæsnet alarmeret, og så kom der ellers brandfolk fra Sønder Felding, Skjern og Lem.

Brandfolkene fik hurtigt styr på ilden. Den ramte udelukkende den ene af tre produktionshaller. Men røgen var det straks sværere at få ud.

I alt tog arbejdet derfor omtrent fire timer.

- Der var rigtig meget røg, men fordi det var en bagemaskine, var det en meget lys og hvid røg, så den var ikke giftig. Det kan nærmest sammenlignes med den røg, man får, når man rister brød, der får lidt for meget, siger Peter Kristensen, indsatsleder ved Brand & Redning MidtVest.

Bedre end frygtet

Indsatslederen roser natholdet på Funkisfood. 

De havde slukket for den gas, der fik maskinen til at køre, havde fået folk i sikkerhed og viste brandfolkene hen til der, hvor ilden var.

- Natholdet havde fuldstændig styr på det, siger indsatslederen.

Det var en af grundene til, brandfolkene kunne begrænse skaderne til den ene maskine.

Morten Hingsberg er da også noget mere positiv nu, end han var i nat. Nu håber han, man snart igen kan producere ymerdrys og øllebrød til de danske familier.

- Det gode er, at vi forventer at være i drift hurtigere, end jeg lige troede, da jeg lige så maskinen i nat, siger Morten Hingsberg.

Morgenmad døgnet rundt

I mellemtiden skal de medarbejdere, som arbejdede med maskinen, have andre opgaver. Og det burde ikke blive et problem, mener direktøren.

Funkisfood producerer nemlig morgenmadsprodukter og sælger dem til især danske supermarkeder. Det gælder alt fra mysli til granola og altså også ymerdrys.

Det gør de i så stor skala, at virksomhedens 50 ansatte er fordelt på treholdsskift. Fabrikken laver altså morgenmad døgnet rundt.

Så selvom maskinen til øllebrød og ymerdrys ikke kan køre lige nu, skal medarbejderne ikke frygte, de bliver arbejdsløse.

- Vi skal nok finde noget at lave til dem, siger Morten Hingsberg.

Gudskelov kun en maskindel

Direktøren glæder sig over, at der ikke kom nogen personer til skade under branden, samtidig med bygningerne heller ikke tog skade.

- Det er gudskelov kun en maskindel, siger Morten Hingsberg.

Mens maskinen har taget skade, er der heldigvis en anden vigtig komponent i ymerdrys og øllebrød, som ikke blev ramt af ild og rød.

En 98 år gammel surdej

Fabrikken har en 98 år gammel surdej, og den er opbevaret sikkert bag lås og slå. 

Surdejen bruges til at lave rugbrød, som så knuses og tilsættes brun farin.

Så nu er spørgsmålet bare, hvor længe der går, før Borris igen bliver verdens mekka for ymerdrys.

Sandsynligvis bliver der tale om dage eller uger og ikke måneder.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at komme i drift igen, og vi håber, det er meget snart, siger Morten Hingsberg.

TV MIDTVEST har tidligere besøgt morgenmadsfabrikken i programmet Fast Arbejde.