Flere hundrede ukrainere er kommet til Ringkøbing-Skjern Kommune: - Vi asfalterer, mens vi kører
I Ringkøbing-Skjern Kommune forventer de, at der kommer mange flere ukrainere til deres område i den nærmeste fremtid, og de er forberedt på deres ankomst.
De første ukrainske flygtningebørn havde mandag første skoledag på Kirkeskolen i Skjern, hvor de blev budt velkommen i skolens modtageklasse.
Det var Oleysa på ni og Olha på syv, der havde første skoledag efter kun 14 dages ophold i Danmark. Da urolighederne brød ud, boede de hos deres far i Ukraine, men blev kort tid efter transporteret til deres mor, der bor i Skjern.
- Jeg er sikker på, at de bliver glade her, selvom det er svært, når de ikke kan sproget, fortæller deres mor Zoriana Haidutska, der til dagligt er landbrugsmedarbejder.
Modtageklasserne er klar
Strømmen af ukrainske flygtninge vokser fra dag til dag, og landsdelens kommuner er trukket i arbejdstøjet for at sikre boliger, jobs og skolegang til voksne og børn. På Kirkeskolen i Skjern er det dog ikke første gang, at de har flygtningebørn i modtageklasserne.
- Vi har erfaringer med at tage imod store grupper flygtningebørn, som vi blandt andet gjorde, da mange syrere flygtede hertil, så vi er rustet til at tage godt imod ukrainerne også, fortæller Dorthe Munck Jensen, der er viceskoleleder på Kirkeskolen i Skjern.
Eleverne kan gå i op til to år i modtageklasserne, hvorefter de kan overgå til skolerne i de sogne, hvor de bor, så de kan blive en del af fællesskabet der, fortæller hun.
Satellitklasser kan blive en mulighed
Selvom de første ukrainske børn nu er startet i skole i Skjern, så er det stadig uvist og usikkert, hvor mange flere, der vil komme den næste tid, og hvor presset de tre modtageklasser på Kirkeskolen dermed vil blive.
Derfor kigger Ringkøbing-Skjern Kommune allerede nu på, om satellitklasser kunne være en løsning fremadrettet.
- Afhængig af hvor mange der kommer hertil, så kan der blive brug for, at vi får skabt nogle satellitklasser, hvor man samler børnene ude i sognene og så sender en lærer derud for at undervise. Så de bliver i deres sogne, og man får fjernet trykket på modtageklasserne, fortæller Kristian Andersen, der er formand for Børne- og Familieudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kommunen tænker ikke på økonomien
Flere hundrede flygtninge fra Ukraine er allerede kommet Ringkøbing-Skjern Kommune, og det antal, forventer Kristian Andersen, kun vil stige fremover.
- Det er jo nok kun begyndelsen, for vi kender ikke omfanget af det endnu. Men vi er optaget af, at de børn og forældre, der kommer, hurtigst muligt skal have hjælp. Derfor er det vigtigt, at vi kan tilbyde dem at komme i daginstitution og skole.
Der er dog mange uvisse faktorer og spørgsmål, der ikke kan besvares på nuværende tidspunkt, men Ringkøbing-Skjern Kommune vælger først og fremmest at fokusere på at hjælpe de ukrainere, der kommer dertil, fortæller Kristian Andersen.
- Vi asfalterer, mens vi kører. Der er så mange ukendte faktorer, men vi må smide, hvad vi har i hænderne, og så må økonomi være økonomi. Det må vi diskutere bagefter.