Nedbrændt hus skæmmer landsby på andet år: - Det er umuligt at sælge naboboligerne

Naboer til en brandtomt er frustrerede over, at husresterne får lov at præge landsbyens udseende.

2:26
I to år har et nedbrændt hus fået lov at stå i Lem, det er noget beboerne i byen er godt trætte af.
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST

Der knytter sig en ærgerlig historie til et landsbyhus' nedbrændte ydre.  

Ejeren er idømt otte års fængsel blandt andet for at have sat ild til huset og derved forsøgt at svindle sit forsikringsselskab. Han får derfor ikke direkte nytte af rammerne i Lem i Skive Kommune foreløbigt, og han har i knapt to år ikke vist tegn på, at der skulle ske noget med bygningen. 

Dermed er naboerne efterladt med det, de selv kalder en øjebæ, der på flere måder påvirker landsbyen. 

- I et kvarter som det her er det umuligt at sælge et hus, så længe den står der, siger Jens Jacobsen.

Han er er formand for Lem Kulturnetværk, og han bekymrer sig over, hvor omfattende konsekvenserne bliver for Lem, i den tid husresterne får lov at bestå. 

- Det er i sagens natur et problem for sådan et lille samfund. Befolkningstallet er dalende, så vi skal holde det så pænt som muligt, siger Jens Jacobsen.

Nedrivningspulje kan blive nøglen 

Seniorforsker ved Aalborg Universitet Jesper Ole Jensen har undersøgt, hvad forladte huse gør ved mindre landsbyer. Han giver Jens Jacobsen ret i, at sådan et hus er med til at give besøgende en dårlig oplevelse.

- Forfaldne huse i mindre byer er ikke noget, der skaber gode indtryk hverken for beboere eller besøgende. Man har en tese om, at det skræmmer potentielle købere væk, og det er formentlig også rigtigt, siger Jesper Ole Jensen. 

Med en forgældet ejer bag tremmer er processen frem mod nedrivning bare ikke strålende klar. 

- Grunden skal ryddes

TV MIDTVEST har forhørt sig ved Anders Bøge, der repræsenterer SF i Skives Byråd. Han er næstformand i udvalget for Teknik og Miljø, og han har et bud på, hvilken vej borgerne i Lem kan gå for at komme brandtomten til livs.

Som han siger, kan kommunen ikke rigtigt gøre noget ved ejendomsretten, men de har en  nedrivningspulje netop til at komme forfaldne bygninger til livs. 

- Borgene kan tage kontakt til teknisk forvaltning, der tager sig af nedrivningspuljen i Skive Kommune. Så vil de høre ejeren, om han er interesseret i at få oprettet ansøgning til nedrivningspuljen, siger Anders Bøge.

Uanset, hvordan vejen måtte blive, håber formanden for byens kulturnetværk, Jens Jacobsen, at Lem-boerne finder en løsning. 

- Grunden skal da ryddes. Det bedste ville være at få en entreprenør på opgaven. Spørgsmålet er, hvem der tager ansvar i det, siger Jens Jacobsen.