Sol, regnvand og gas: Skive har flyttet sig som energiby

Der har været drøn på nye energiløsninger i Skive på de ti år, byen har været energiby.

Klimakoordinator Karl Krogshede fra Skive Kommune tanker gas på bilen. På landets første gastankstation. Den ligger i Skive.
Klimakoordinator Karl Krogshede fra Skive Kommune tanker gas på bilen. På landets første gastankstation. Den ligger i Skive.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Skive har faktisk gjort en hel del, siden byen for ti år siden blev udnævnt som én af Danmarks første energibyer.

Kommunen har blandt andet etableret solceller, solfangere og regnvandsskyl i toiletter. I forbindelse med ti års jubilæet som energiby lagde den daværende klima og energiminister, Connie Hedegaard, vejen forbi.

- Se, hvor meget vedvarende energi, der er i dag, se, hvor mange job der alligevel er skabt i det. Det betyder noget, at nogen går foran og viser, at det ikke bare er teori og ord, men kan lade sig gøre i praksis, siger hun.

På ti år er kommunen også gået all in på biogasproduktion. 

- Når vi er færdige med at producere de anlæg, vi har lavet og projekteret med, kan vi producere al den gas, vi selv forbruger - både til biler og boligopvarmning, forklarer kommunens klimakoordinator, Karl Krogshede.

Landets første gastankstation ligger også i Skive.

Mindre CO2-udledning

Udledningen af CO2 er blevet mindre. Faktisk mere end en tredjedel mindre. Samtidig har kommunen regnet efter. Det er en god forretning.

- Der vokser virksomheder op, og der kommer dermed også nye arbejdspladser til vores område. Så ja, vi synes, vi har fået rigtig meget ud af at satse på det, siden vi blev udnævnt som energiby, fortæller borgmester Peder Christian Kirkegaard (V).

Byrådet i Skive har netop lavet en ny strategi, der skal gøre kommunen selvforsynende med vedvarende energi i 2029.

2:13
Danmarks første energiby fortsætter med at investere i grøn omstilling, for det kan betale sig.