Mobning i skolen gav Regine angst som voksen
Forskning viser, at mobning i barndommen kan få store konsekvenser senere i livet. Det er eksempelvis den største risikofaktor for at blive mobbet på en arbejdsplads som voksen.
Da Regine Jokumsen flyttede til Danmark fra Norge og begyndte i 4. klasse på en skole i Linde, blev en barndom med tryghed og gode venner byttet ud med udelukkelse og mobning.
- Der var meget, der gik på mit udseende og min overvægt. Og så var der udelukkelsen, fordi jeg begyndte i en skole i en lille by, og de andre piger kendte allerede hinanden, fortæller Regine Jokumsen fra sin nye lejlighed i Aarhus.
Hun er flyttet til Aarhus og bor midt i byen og har ingen planer om nogensinde at flytte tilbage til Linde.
- Der ville jeg aldrig flytte tilbage til. Jeg kommer der kun for at besøge min mor og far, siger hun.
Det hjælper at komme ud
I dag bliver midtbyen i Aarhus brugt som en slags terapi. For selvom Regine Jokumsen har arbejdet på at få det bedre, så har mobningen i barndommen sat dybe spor.
- Jeg forsøger at komme ud og gå en tur i Aarhus hver dag. Her er så mange mennesker, så det er terapi for mig. For bare det at komme ud blandt andre mennesker er stadig svært for mig, fortæller hun.
Regine Jokumsen har fået konstateret social fobi i forbindelse med metakognitiv terapi som hun udover de mange psykologer har gået til.
At Regine Jokumsen lider af social fobi kommer ikke bag på Arbejdsmedicin på Regionshospitalet Gødstrup.
- Her på Arbejdsmedicin spørger vi altid ind til om patienterne har oplevet mobning i barndommen. Og det gør vi, fordi vi ved, at man som et tidligere mobbeoffer bærer en sårbarhed med sin ind i voksenlivet, fortæller Mia Klinkvort Kempel. Hun er læge og ph.d. på Arbejdsmedicin. En afdeling hvor der udover læger også arbejder psykologer.
Mobbeofre bliver mobbet igen
Hun fortæller, at mobning i nogle tilfælde kan resultere i flere psykiske lidelser.
- Det er blandt andet lavt selvværd, depressive symptomer og angst. I særligt grove tilfælde er det selvmord, siger Mia Klinkvort Kempel.
En undersøgelse fortaget med borgere født i det gamle Ringkøbing Amt viser også, at hvis man blev mobbet som barn, så er der større risiko for, at man også bliver mobbet på en arbejdsplads senere i livet.
- Det er svært at forklare præcist, hvorfor det er tilfældet. Men de gruppedynamikker der er i folkeskole findes også på en arbejdsplads. Og vi kan se, at den største risikofaktor for at blive mobbet på en arbejdsplads, er, hvis man tidligere er blevet mobbet i skolen, fortæller Mia Klinkvort Kempel.
Hun påpeger, at det ikke er alle, der er blevet mobbet, som bærer traumer med sig ind i voksenlivet. Eller som også bliver mobbet på en arbejdsplads.
- Der er nogle ting, som beskytter folk. Eller som hjælper mobbeofre med at se anderledes på, det de har været igennem. Men når det er sagt, så er det vigtigt, at man får forebygget, så vi ikke får mennesker, der skal slås med følgerne af mobning som vokse, siger Mia Klinkvort Kempel.
For Regine Jokumsen skete den første store forandring i forbindelse med et besøg på et julemærkehjem. Siden har hun været til adskillige psykologer. Hun mener, at noget andet, der har hjulpet hende videre, er, at hun har været meget åben omkring, hvad hun har været igennem.
- Jeg fik senere nogle rigtigt gode veninder, som jeg har valgt at være meget åben overfor. Det betyder for eksempel, at hvis jeg en dag ikke dukker op til et socialt arrangement, så ved de hvorfor, siger Regine Jokumsen.