Havbadehotel skaber røre i Vorupør: - Vil ødelægge det unikke, åbne miljø
I forrige uge blev en udviklingsplan for Vorupør-Klitmøller fremlagt på et borgermøde. En del af udviklingsplanen er at opføre et havbadehotel i Vorupør lige ud til kysten.
Et havbadehotel i vandkanten i Vorupør skaber både glæde og forargelse blandt byens borgere.
For på den ene side er de glade for, at Thisted Kommune vil gøre noget for at forbedre turistforholdene langs vestkysten. På den anden side er borgerne ikke vilde med den placering, som en gruppe arkitekter har foreslået kommunen.
En af dem, der er utilfredse med placeringen, er Allan Munk. Derfor har han sammen med sin kone oprettet Facebook-gruppen ’Vorupør imod havbadehotel’, som på en uge har fået over 600 medlemmer.
- Hotellet hernede vil ødelægge det unikke, åbne miljø, man møder, når man kommer til Vorupør. Det ville bare ødelægge det eneste sted, som der er tilbage, hvor der kan bygges med havudsigt, lyder anken fra Allan Munks side.
Fokus på andet end hotel
Allan Munk og resten af medlemmerne i ’Vorupør imod havbadehotel’-gruppen ønsker i allerhøjeste grad, at der kommer turister til byen og Vestkysten generelt.
I stedet for kun at bygge et havbadehotel ønsker de, at kommunen tilbyder flere og andre tiltag, som der er blevet snakket om på et borgermøde.
- Jeg synes, der er rigtig mange ting, der var nævnt på det møde, vi var på. Strandhuse, et arbejdende museum, opholdspladser på molen. Der var rigtig mange aspekter, der var rigtig gode. Det var ting, der var kommet op på mødet i november, siger Allan Munk.
Foruden de ting, Allan Munk nævner, ser han gerne, at der laves stier, fortove, aktiviteter, legepladser og andre ting, der gør Vorupør og omegn værd at besøge.
For det handler ikke om, at han og de andre medlemmer ikke vil se forandringer i deres nærområde.
- Vi er bestemt ikke bange for det nye. Vi vil rigtig gerne imødekomme det, der kommer. Vi synes måske bare, at den unikke placering hernede ved havet er fejlslået. Det er ikke der, kommunen skal slå til. Lige nu fokuserer de kun på penge, mener Allan Munk.
Politikere lytter med
På politisk plan er et havbadehotel en nødvendighed, hvis oplevelsen ved at besøge Vestkysten skal være i top.
Det fortæller Preben Holler (S), der er medlem af kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune.
- Vi er med i et partnerskab for vestkystturisme, og det siges, at der er for få muligheder for kvalitetsovernatninger langs kysten ved Thy i forhold til andre destinationer langs kysten. De turister, vi har, bruger for lidt penge i døgnet. Det håber vi på, at vi kan hæve. Det er derfor, vi har lavet en undersøgelse på Vorupør og Klitmøller for at se, om der er nogle nemme indgreb, der kan ændre det, siger han.
Men hotellet skal ikke bygges for alt i verden på den placering, som arkitekterne har foreslået Thisted Kommune, fortsætter Preben Holler.
- Jeg tror altid, at der vil være for og imod, når man laver udvikling i en by. Det, vi skal kigge på, er, om det er den rigtige placering, der er blevet foreslået. Det er slet ikke sikkert. Men man skal også kigge på, at det skal være et sted, der skal være attraktivt for investorer.
Ingen skrækscenarier
Selvom der lige nu er snak om at bygge et enkelt havbadehotel, skal borgerne i nærområde ikke frygte, at hele vestkysten bliver plastret til med hoteller, som det ses i andre dele af verden.
- Det skal vi for alt i verden undgå. Vi har masser af eksempler på, hvordan vi ikke skal lave det. Hvis vi kigger på Mallorca, så er det ikke sådan, det skal være, siger han og fortsætter:
- Vi er nødt til at lave noget i overensstemmelse med naturen, for vi har en stor gruppe turister, der besøger os på grund af naturen. Den skal vi ikke ødelægge.
Preben Holler slår fast, at hvis der skal bygges et havbadehotel, kræves det, at det arkitektonisk bliver lavet i overensstemmelse med den natur, som hotellet kommer til at ligge i.
På et senere byrådsmøde skal placeringen af havbadehotellet op til diskussion.