I otte måneder var retssag om dødsbrand droppet: Moren fik ikke besked
Juline Seberg døde i en brand i 2021. Siden da har hendes mor, Monika Seberg, ventet på et punktum. Et punktum, der har været sat i lang tid. Hun har bare ikke vidst det.
For Monika Seberg fra Thisted handler det om at placere et ansvar for, hvorfor hendes datter døde under en brand i Munkegården i Thisted i 2021.
For mere end otte måneder siden gav byretten udlejeren Munke Bolig en bøde på 10.000 kroner.
Dommen i byretten blev baseret på, at der var kiler i branddørene, så disse ikke kunne lukke. Det gjorde, at røgen uhindret kunne sprede sig i hele bygningen. Røgen endte med at koste Monika Sebergs datter, 19-årige Juline Seberg, livet.
Munke Bolig ankede bøden til Landsretten, og derfor har Monika Seberg siden ventet på at få sat endelig punktum i sagen.
Mens sagen er et vigtigt punktum i Monika Sebergs sorg over at have mistet sin datter, handler sagen for Munke Bolig, Vestre Landsret og anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi om en banal overtrædelse af bygningsreglementet.
Derfor var der ingen, der fortalte Monika Seberg, at Munke Bolig kort efter anken, trak den tilbage. Dermed er sagen slut for længst.
Det fik Monika Seberg dog først besked om i starten af januar. Her fortalte TV MIDTVEST hende det, efter at være kommet i besiddelse af retsbogen fra Vestre Landsret. Dermed har moderen i otte måneder været uvidende om, at sagen faktisk var afsluttet.
- Rent menneskeligt kunne det have været rart, hvis nogen havde givet mig besked. For mine tanker har kredset om det her hver eneste dag, lyder det fra Monika Seberg.
Ingen forurettet, lyder det
Midt- og Vestjyllands Politi oplyser til TV MIDYVEST, at der ikke er en forurettet i sagen og derfor heller ikke pårørende, der skulle være blevet orienteret om ankefrafaldet.
Heller ikke selvom Monika Sebergs datter mistede livet.
Juridisk er der nemlig tale om en overtrædelse af bygningsreglementet.
- Vi kan godt forstå, at denne sag fylder rigtig meget for hende (Monika Seberg, red.), og at hun gerne tidligere ville have haft besked om, at anken er frafaldet, lyder det i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.
- Det er helt almindelig praksis i sager som denne, at der ikke gives underretning til andre end den dømte og anklagemyndigheden, der har rejst sagen, skriver Midt- og Vestjyllands Politi til TV MIDTVEST.
Monika Seberg anerkender da også, at det hele rent juridisk er, som det skal være.
For moren er ikke en part i sagen, blot et vidne, og derfor har hun ikke fået besked om, at Munke Bolig i maj 2024 trak anken tilbage.
Vestre Landsret pointerer også, at der ikke er sket en fejl.
- Hun (Monika Seberg, red.) figurerer ikke i vores system. Sagen har aldrig været berammet eller startet op. Det er ikke vores opgave. Vi har ingen oplysninger på hende, så vi ved slet ikke, at hun skal have besked, lyder det i et skriftligt svar fra Vestre Landsret til TV MIDTVEST.
Og Monika Seberg forstår, at alt på papiret er sket, som det skulle. Alligevel føler hun sig glemt.
- Hvad med menneskene bag ved sagsnummeret, spørger hun.
Monika Seberg mistede sin datter den 4. marts 2021 i en brand. Efterfølgende vidnede moren i byretten, hvor boligselskabet Munke Bolig blev fundet skyldig i at overtræde bygningsreglementet.
Dommen blev baseret på, at der var kiler i branddørene, så de ikke kunne lukke. Det gjorde, at røgen uhindret kunne sprede sig i hele bygningen.
- Vi er kommet frem til, at omkostningerne omkring en ankesag i høj grad vil overstige den bøde, som er givet. Det er altid en overvejelse, om man vil kæmpe for det, man mener, er rigtigt, eller om man vil tage bøden og så opgive sagen. Min klient mener stadig, at de ikke kan bebrejdes, oplyser Poul Gade, der er forsvarsadvokat for Munke Bolig.
Betyder det så, at selskabet tager det fulde ansvar?
- Der er ikke noget ansvar at placere. Min klient blev dømt for at overtræde bygningsreglementet, og så får man en bøde, men derfor er det ikke ensbetydende med, at ansvaret for det ulykkelige, der er sket, tilfalder dem.
Monika Seberg er lettet over, at sagen har nået sin punktum. Hun ville bare gerne have vidst det noget før. Derfor ville hun ønske, at pårørende kunne få besked, når ankesager bliver droppet.
- Det ville være rart med en ganske formel besked om det, lyder det fra Monika Seberg.
Samtidigt tænker hun nu på, hvor længe hun mon yderligere havde ventet på en vidneindkaldelse, inden hun selv ville have kontaktet Vestre Landsret og spurgt, hvad status var.
- Det er en lettelse ikke at skulle sidde i landsretten. Jeg er glad for, at det her er afsluttet.