Vi kommer op på højt niveau, siger SSI om influenzasmitte
Siden årsskiftet har billedet ændret sig fra middel til højt, siger Statens Serum Institut.
Influenzasæsonen er i gang. Og det kan ses både på sygehuse og hos praktiserende læger.
Det siger SSI, som i den ugentlige opdatering har noteret sig en stigning i antallet af smittede.
- Når vi melder ud, at smitten er høj, betyder det, at mange af dem, der kommer til praktiserende læger med symptomer fra luftvejene, vil kunne have influenza, siger Bolette Søeborg, der er sektionsleder hos Statens Serum Institut (SSI), til TV 2.
De seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser via laboratoriepåviste tilfælde, at influenza har fået fat.
Samtidig sætter luftvejsinfektioner som RS-virus, covid-19 og mycoplasma også et negativt præg på danskernes velbefindende.
- Danskerne kan forvente, at influenza fylder rigtig meget lige nu. Når influenza går i gang, ved vi aldrig præcis hvor meget smitte, der vil være på en sæson, men i år kan vi se, at den kommer højt op, siger Bolette Søeborg.
I alt er der aktuelt 4233 laboratoriebekræftede tilfælde af influenza og 1041 nye indlæggelser ifølge SSI.
Sæsonstart i december
Dette års sæsonstart for luftvejsinfektionerne begyndte ved indgangen til december, og nu begynder det at kunne aflæses på landets sygehuse.
Influenza betegnes ifølge SSI som en typisk vintersygdom, og bølgen af sæsoninfluenzaen varer ofte i seks til ti uger fra december til marts.
Når sygdomsbilledet i år udvikler sig, som det gør, kan det dog også hænge sammen med en lavere tilslutning til det tilbudte vaccinationsprogram mod influenza.
- Tilslutningen er på vej ned, men vi er tilfredse med, at den ligger på cirka 75 procent. Rådet er da også at lade sig vaccinere, hvis man er blandt de sårbare grupper, siger Bolette Søeborg.
De særligt sårbare grupper, der får tilbudt et vaccinationsprogram kan være aldersbetingede, men omfatter også eksempelvis diabetikere eller kronisk lungesyge.