Naturen i Nationalpark Thy er for unaturlig: Ubudne arter skal fjernes

Der skal være mere naturlig natur i Nationalpark Thy. Derfor er de i gang med at fjerne de unaturlige planter – og de første resultater kan allerede ses.

Else Østergaard Andersen og Anne Worm kæmper for, at naturen i Nationalpark Thy skal være mere naturlig.
Else Østergaard Andersen og Anne Worm kæmper for, at naturen i Nationalpark Thy skal være mere naturlig.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Det lyder som lidt af et paradoks, men Nationalpark Thy mangler natur. I hvert fald mere af den naturlige af slagsen.

I nationalparken er det blandt andet russiske hybenroser, nordamerikanske træer og italienske buske, der fylder – og sådan bør det ikke være, siger projektleder i Nationalpark Thy, Anne Worm.

- Problemet er jo, at de arter, der er herude, er rigtig sjældne og kan ikke trives andre steder siger hun.

Derfor er Nationalpark Thy i samarbejde med lodsejerne i området i gang med at skille sig af med den ubudne natur.

- Det handler jo om at få vist folk, hvad der er det særlige ved stedet og gøre dem enormt glade og stolte af det og så arbejde med det. Men vi vil aldrig begynde at hive egetræerne op, siger Else Østergaard Andersen, der er leder i Nationalpark Thy.

De har arbejdet på projektet siden 2016, og de begynder at kunne se de første resultater allerede nu. Et af husene i nationalpark plejede at være dækket af skov, som også skjulte klitheden – men ikke længere, fortæller Anne Worm.

- I dag har der indfundet sig rigtig sjov og spændende natur derude, siger hun.

En opgave, der tager tid

Else Østergaard Andersen fortæller, at de har en klar forventning om, hvad den mere naturlige natur i nationalparken skal byde på.

- Det skal i høj grad blive klitter med rensdyrlaug. Det er det, vi gerne vil have. Det er natur, siger hun.

Rensdyrlaug og bægerlaug trives nemlig, når de fremmede planter fjernes.

Det kan dog godt lyde som lidt af et paradoks, at man skal fjerne natur for at skabe den. Og det er det også, hvis man tænker på nationalparker ligesom dem, de har for eksempel Sverige, Norge eller USA, fortæller Else Østergaard Andersen.

- Men det, man har valgt at gøre i Danmark, er, at man udpeger et område, hvor der er potentiale for at skabe mere sammenhængende natur. Og det er så den opgave, vi har fået over de næste op mod 30, 50, 100 år, siger hun.

Det er altså en opgave, der tager tid – men som, de også er fortrøstningsfulde om, kan lykkes, efter de har set de første resultater.

- I løbet af fire-fem år er der fin natur igen. Og i løbet af 10-15 år vil man næppe kunne se, at vi har lavet noget der, siger Else Østergaard Andersen.

2:26
I indslaget kan du høre mere om projektet, der skal bringe den naturlige natur tilbage i Nationalpark Thy.